Oldalak

2010. november 30., kedd

Új lehetőségek a kistermelők számára

hirtv.hu | 2010.11.30

A hazai kistermelők élelmiszer-termelési, feldolgozási és értékesítési feltételeit jelentősen megkönnyítette a nyári rendeletmódosítás. Az új szabályozás szerint tejet, gyümölcsöt, zöldséget és húst, illetve az ezekből készített termékeket a gazdálkodó közvetlenül értékesítheti a fogyasztó részére, boltokba és éttermekbe, így a közétkeztetésbe is. Az elmúlt években az agráriumban 300 ezren veszítették el az állásukat, a termelők szerint fontos volna, hogy a falusi vendéglátás felélesztésével új munkahelyeket lehessen teremteni.
Saját termékeikből vittek kóstolót a kistermelők a győrszemerei sportcsarnokba. Többségüknek tönkretette a gabonáját az ár- és a belvíz, így az állattenyésztésből próbálják a veszteséget pótolni. Az új szabályozás szerint tejet, gyümölcsöt, zöldséget és húst, illetve az ezekből készített termékeket a gazdálkodó közvetlenül értékesítheti a végfogyasztó részére, boltokba és éttermekbe. A bodonhelyi Szabó Mihály ettől várja, hogy családja havi 70-80 ezer forintos plusz bevételre tegyen szert. A 500 lakosú Csikvánd polgármestere, Kozma Tibor úgy látja, a kistermelők között még nagy a tájékozatlanság, hogyan árulhatják saját termékeiket.
A rendelet újra lehetővé tette az otthoni disznóvágást, a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését is. A megyei főállatorvos szerint a termelőnek azonban a felelősséget is vállalni kell a portékája után. A kistermelőknek új lehetőséget jelent az EU által támogatott szociális élelmiszer, valamint iskolagyümölcs-program is, amelyet összekapcsolnak a közvetlen beszállítás rendszerével.

Nincsenek megjegyzések: