Oldalak

2010. november 22., hétfő

A kettős adózás elkerülése a beszámítás módszerének alkalmazásával

[Tao. tv. 3. § (1) bekezdés, 28. § (3)-(5) bekezdések]

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao. tv.) 3. § (1) bekezdése értelmében főszabály szerint a belföldi illetőségű adózó adókötelezettsége a belföldről és a külföldről származó jövedelmére egyaránt kiterjed (teljes körű adókötelezettség).

Ha az adózónak külföldről származik jövedelme, előfordulhat, hogy e jövedelmet a forrásországban is társasági vagy annak megfelelő jövedelemadó-kötelezettség terheli. Az azonos jövedelem kétszeres adóztatásának elkerülésére két módszer ismert, a mentesítés és a beszámítás módszere.

A beszámítás módszerét a Tao. tv. 28. § (3) bekezdése szerint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi szerződés (továbbiakban: egyezmény) hiányában kell alkalmazni, vagy akkor, ha az adott esetben irányadó egyezmény kifejezetten így rendelkezik. [A beszámítás módszere soha nem alkalmazható a külföldről származó kamatjövedelemre, ugyanis arra kötelezően a mentesítés módszere alkalmazandó a Tao. tv. 28. § (2) bekezdés b) pontja alapján].

A beszámítás lényege, hogy a társasági adóból a belföldi illetőségű adózó adóvisszatartás formájában levonhatja a külföldön fizetett (fizetendő), a társasági adónak megfelelő adót. Az ilyen módon beszámítható, külföldön megfizetett (fizetendő) adót a jövedelem jogcíme szerint és forrásállamonként külön-külön kell meghatározni azzal, hogy az egyes jövedelmek alapján levont adó nem haladhatja meg a külföldön fizetett (fizetendő), illetve az egyezmény alapján külföldön érvényesíthető adó közül a kisebb összeget, egyezmény hiányában a jövedelemre külföldön megfizetett (fizetendő) adó ráfordításként elszámolt összegének 90 százalékát, de minden esetben legfeljebb az adott jövedelemre az átlagos adókulcs szerint kiszámított adót. Az átlagos adókulcs az adókedvezményekkel csökkentett társasági adó, osztva az adóalappal; e hányadost két tizedesre kerekítve kell meghatározni [Tao. tv. 28. § (5) bekezdés].

Figyelemmel kell lenni tehát arra, hogy a beszámítás módszerével levont adó összege nem haladhatja meg az adott jövedelemre az átlagos adókulcs szerint kiszámított adót.

A külföldről származó jövedelmet a magyar adótörvény rendelkezései szerint kell megállapítani. Ennek során a külföldről származó jövedelem a bevétel - kamatjövedelem esetén a kamat 75 százaléka - és az e bevétel megszerzéséhez közvetlenül hozzárendelhető költségek, ráfordítások különbözete, módosítva az adózás előtti eredményt növelő, csökkentő tételekkel. A külföldről származó árbevétel és bevétel összegének az összes árbevétel és bevétel összegéhez viszonyított arányában kell megosztani a külföldről származó jövedelem megszerzéséhez közvetlenül hozzá nem rendelhető - de nem a kizárólag belföldről származó jövedelemhez felmerült - költségeket, ráfordításokat, adózás előtti eredményt növelő, csökkentő tételeket [Tao. tv. 28. § (4) bekezdés].

[Nemzetgazdasági Minisztérium 8345/2010. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 5227369200/2010.]

Nincsenek megjegyzések: