Oldalak

2010. november 25., csütörtök

Importborok...

Külföldi borok borítják fel a magyar piacot

Zavart okoznak a magyar borpiacon az elmúlt években az importborok – jelentette ki Tiffán Zsolt, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának fideszes elnöke az albizottság ülésén. Arnold Mihály, a vám- és az adóhatóság integrációját koordináló bizottság vezetője az ülésen felhívta a figyelmet: azok a borok, amelyek tömegesen jönnek be az országba, tartálykocsiban vagy más módon, nem tekinthetők importbornak, hiszen uniós tagállamból, Olaszországból, illetve Spanyolországból érkeznek. Ezek fölött tehát nincs ellenőrzési jogosítványa a hatóságnak. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az importborok behozatalát ugyanakkor kiemelt kockázati tényezőként kezeli.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) már 2008-ban készített ellenőrzési tervet a borimport kapcsán, az üggyel az adóhatóság is foglalkozott. A különböző statisztikai adatok szerint „hatalmas mennyiségű borhiány” mutatkozik a számla nélküli, illetve számlázott forgalomba hozatal között. A számla nélküli forgalomba hozatal pedig a meg nem fizetett áfa miatt a költségvetés bevételi oldalát gyengíti. A hatóság csak közúton állíthatja meg ezeket a szállítmányokat, de a fuvarlevelek ellenőrzésével nem sokra megy, mert konkrét adatok vannak arra vonatkozóan, hogy egy fuvarlevéllel kettőt-hármat is fordulnak az unión belül ezekkel az úgynevezett „belső szállítású” borokkal – mondta Arnold.
A koordinációs bizottság elnöke egy korábbi ülésen egy szakmai anyagot ismertetett, amelyik felveti a borászati termékekre jövedéki zárjegy bevezetésének lehetőségét. Font Sándor az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke elmondta, hogy az anyagban felvázolt elképzelések egyikeként szerepelt a zárjegy. Az összes mezőgazdasági attasétól kértek már egy összefoglaló jelentést arra vonatkozóan, hogy az európai uniós bortermelő országoknál jelenleg mi a szabályozás és a gyakorlat erre vonatkozóan. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól már szintén kért adatok alapján át kell tekinteni azt is, hogy milyen pénzügyi vonatkozásai voltak a múltban a borra kivetett adónak, a zárjegynek – mondta.
Az anyagban az áll, hogy egyesek szerint a zárjegy bevezetése nélkül nem lesz rend a piacon – jelentette ki Arnold. Ezt sok borász támogatná, de a „sztárborászok” nem – hangsúlyozta. A jelenlegi forgalomba hozatali járulék is versenyhátrányt okoz a magyar borok számára – mutatott rá Esküdt Gábor, a VPOP jövedéki igazgatója. A HNT is gondolkodik minőségtanúsító jegy alkalmazásán – mondta Horváth Csaba, a szervezet főtitkára, megjegyezve, hogy a zárjeggyel kapcsolatos tapasztalatok annak idején nem voltak pozitívak.
Az MgSzH az importborok behozatalát kiemelt kockázati tényezőként kezeli és ennek megfelelően alakítja az ellenőrzések módszerét és menetét – jelentette ki Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Új vizsgálati forma, hogy a külföldi borok forgalmazásával foglalkozó borászati üzemekben teljes körű, az egész borkészletre kiterjedő mintavétel történik. A jövőben a nem borászati termékeket – vermutokat, gyümölcsborokat – előállító üzemeket is ellenőrizni kívánják. (f: MTI, Agromonitor)

Nincsenek megjegyzések: