Oldalak

2010. november 29., hétfő

Alkalmi munka

Alkalmi munka: így kapjuk meg a létszámkeretet

Főállású alkalmazott nélküli munkáltatónál 365 napon keresztül dolgozhat 1 alkalmi munkavállaló - vagy 1 napon keresztül 365.

Alkalmi foglalkoztatás esetén az egyszerűsített munkaviszonyban egy napon foglalkoztatható munkavállalók létszámát a munkáltatónak az adott hónapot megelőző hat havi átlagos statisztikai létszámát alapul véve kell megállapítani. Ennek megfelelően az alkalmi munkások száma főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetében az egy főt, egy főtől öt főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a két főt, hattól húsz főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén pedig a négy főt nem haladhatja meg. Húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékáig terjedhet az igénybe vehető keret.

Az előzőek szerint meghatározott napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, de a tárgyévben fel nem használt létszámkeret a következő naptári évre nem vihető át - hívja fel rá a figyelmet az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Ennek megfelelően például főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az évi alkalmi munkavállalói létszámkeret 365 nap. Az egyenlőtlen beosztással történő felhasználás keretében tehát a tárgyévben 365 nap alapulvételével munkavállalóként egy napot számítva több alkalmi munkavállaló is foglalkoztatható a munkáltatónál egy nap.

Az alkalmi munkavállalók esetében tekintettel kell lenni ugyanakkor a törvényben meghatározott egyéb időbeli korlátokra is. Így nyilván nem ugyanarról az alkalmi munkásról fogunk mind a 365 napon beszélni - hiszen ekkor nem is lenne alkalminak nevezhető a munka.
Ily módon egy évben 365-ször (idén – tekintettel a jogszabály hatálybalépésére – 2010. augusztus 1-je után 153-szor) foglalkoztathat a példabéli munkaadó alkalmi munkavállalót. Ugyanakkor a keret szabad beosztása miatt ennek a fordítottja is előállhat: vagyis akár egy nap is alkalmazhat a munkaadó 365 (illetve idén 153) embert. Ebben az esetben ugyanakkor az év többi napján ilyen módon már nem foglalkoztatható alkalmazott.

Ha a munkáltatónak a rendelkezésre álló egyszerűsített létszámkereten túl is munkavállalókra lenne szüksége, akár egy napos határozott időre is felvehet további embereket, teljes közteherfizetés mellett, a Munka Törvénykönyvének általános szabályai szerint - hangsúlyozza az adóhatóság. (f: Privátbankár)

Nincsenek megjegyzések: