Oldalak

2010. november 26., péntek

Parlagfű szankció...

Bírságoltak a parlagfű miatt
Idén összesen 180 millió forintos bírságot szabtak ki azokra a gazdálkodókra, akik földjeiken nem gondoskodtak a parlagfű kiirtásáról - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

Országos szinten a mezőgazdasági területek 80 százaléka fertőzött a parlagfűmaggal, s bár a parlagfű szezon a növény számára kedvezőtlen időjárás miatt későn kezdődött, majd korán, szeptember közepén véget is ért, rekordszintű porkoncentrációt mértek a levegőben Nyíregyházán - olvasható a közleményben.

A témával kapcsolatban konferenciát tartottak, amelyen a közlés szerint Jordán László, a hivatal elnöke azt mondta, a köztudatban ki kell alakuljon az a gondolkodás, hogy ne a hatósági felszólítást várják a gazdálkodók, hanem ismerjék azokat az eszközöket, amivel eredményesen, a pollenszórás előtt, időben tudnak védekezni.

A szakemberek szerint a parlagfű irtásában nem elsődleges szempont a bírság kiszabása, a közérdekű, kényszerkaszálások végrehajtása, ezek csak eszközök arra, hogy a földhasználók felismerjék ennek a problémának a jelentőségét.

Páldy Anna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Környezetegészségügyi Intézetének főigazgató helyettese múlt szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szezon ugyan rövidebb volt, összességében viszont magas maximum értékeket mértek. Az allergiát okozó növények közül leggyakrabban a parlagfű, az éger és mogyoró okoz problémát.
Forrás: MTI, HírExtra

Nincsenek megjegyzések: