Oldalak

2010. november 25., csütörtök

Az adómentes termékimport szabályai

Az adó alóli mentesség szabályait termék importja esetében egyrészt az Áfa tv. 93-97. § rendelkezései szabályozzák.

Ezek szerint adómentes a termék importja, ha
- az értékesítés is adómentes,
- az valamilyen vámmentességet élvez (akkor is, ha a termék nincs szabadforgalomban a Közösség területén),
- ugyanazon személy a korábban Közösségen kívülre exportált, vámmentes terméket változatlan formában importálja,
- ugyanazon személy a korábban Közösségen kívülre ideiglenesen kivitt, vámmentes terméket változatlan formában (ideértve a garanciális ügyintézést is) importálja,
- az diplomáciai és konzuli kapcsolatok keretében történik és vámmentes a termék,
- az nemzetközi szervezet által történik, és nemzetközi szerződés elengedi/visszatéríti az árba foglalt adót,
- az valamely más NATO tagállam fegyveres ereje által történik és az állomány használatára, ellátására szolgál,
- az az Egyesült Királyság fegyveres ereje által történik és a Ciprus szigetén állomásozó állomány használatára, ellátására szolgál,
- az a nyers állapotú tengerből kifogott hal, illetve egyéb halászati termék kikötőbe irányuló importja tengeri halászati vállalkozás által,
- az arany importja bármely állam központi bankja által,
- az gáz földgázcsővezeték-hálozaton keresztüli importja,
- az villamos energia importja,

Adómentes a szolgáltatás nyújtása abban az esetben, ha annak ellenértéke úgy épül be az importált termék adóalapjába, hogy a vám az adóalap, vagy a járulékos költségeket is tartalmazza a Közösség területén lévő utolsó rendeltetési helyig.

Továbbá adómentes a termék importja, ha az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:
- az importáló a terméket a 89. § szerint adómentesen értékesíti,
- az ilyen értékesített termék szállítása belföldön/belföldről legkésőbb a vámjogi szabad forgalomba bocsátásáról szóló határozat közlésétől számított 30 napon belül megtörténik (indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható),
- az importáló (vagy pénzügyi képviselője) a termékre adóbiztosítékot nyújt,
- a terméket belföldön nem hasznosítják és
- a terméket a vámhatóság felhívására bemutatják.

A fentiektől függetlenül adómentes a termék importja, ha az nemzetközi szerződésben szabályozott kötelező vámmentességen alapul – kivéve az oktatási, tudományos, kulturális jellegű tárgyak behozataláról szóló nemzetközi szerződésben szabályozott vámmentességet.

Az Áfa tv. másrészről adó alóli mentességet biztosít a termék nemzetközi forgalmához kapcsolódó egyes tevékenységek esetében (111-118. §), így az egyes vámeljárások hatálya alatt álló, illetve meghatározott vámjogi helyzettel bíró termékek esetén:

- A meghatározott vámjogi helyzettel bíró (vám elé állítás során átmeneti megőrzés alatt álló, illetve vámszabad területre vagy vámszabad raktárba betárolandó), illetve vámeljárás hatálya alatt (vámraktározási, vámfelügyelet melletti feldolgozás vagy aktív feldolgozás felfüggesztő eljárás) álló termékek értékesítése, Közösségen belüli beszerzése mentes az Áfa alól (Áfa tv. 111.§).

- Adómentes a vámáru jellegét megtartó (szabadforgalomba nem helyezett) importált termék külső közösségi árutovábbítási eljárás keretében történő értékesítése, továbbá a teljes vámmentességgel járó ideiglenes behozatal (Áfa tv. 112.§ (1) a) pont).

A beszerző a termék harmadik országból Magyarországra történő behozatalakor tehát dönthet úgy, hogy nem helyezteti a vámhatósággal szabadforgalomba a terméket, hanem használat nélkül, változatlan formában a Közösség más tagállamába való értékesítésre tekintettel külső közösségi árutovábbítási eljárás alá helyezteti. A külső árutovábbítási eljárás lehetővé teszi a nem közösségi áru elszállítását a Közösség vámterületén belül egyik tagállamból, másikba, anélkül, hogy arra vámot, Áfát és más terhet kirónának. Ez esetben az import utáni vámot és adót nem Magyarországon kell megfizetni, hanem a Közösség azon tagállamában, ahol a terméket vámjogi szabadforgalomba helyezik (ahol a nem közösségi áru elnyeri a közösségi áru vámjogi helyzetét).

Amíg a termék külső közösségi árutovábbítási eljárás hatálya alatt áll, addig valamennyi, a termékre irányuló értékesítés adómentes. Ez azt jelenti, hogy ha egy adóalany által teljesített – belföldi teljesítési helyű – termék értékesítése a teljesítési időpontjában külső közösségi árutovábbítási eljárás hatálya alatt áll, vagyis az értékesítés során nem történik meg a szabadforgalomba helyezése, akkor az értékesítés adómentes.

- Adómentes a szabadforgalomban lévő termék értékesítése abban az esetben, ha az értékesítés belső közösségi árutovábbítási eljárás hatálya alá tartozik (Áfa tv. 112. § (1) b) pont).

A belső árutovábbítási eljárás lehetővé teszi a Közösség vámterületén lévő egyik pontról a másikra közösségi áruk harmadik ország területén keresztül történő szállítását vámjogi helyzetükben történő változás nélkül.

Fontos, hogy a termék az értékesítéskor a fent felsorolt eljárások hatálya alatt álljon, illetve a meghatározott vámjogi helyzettel bírjon. Ha a vámeljárás, vámjogi helyzet megszűnik, akkor természetesen import címén Áfa fizetési kötelezettség keletkezik.

Az Áfa tv. 117. §-a értelmében abban az esetben, ha az adómentes vámeljárások hatálya alóli kikerülés miatt más jogcímen is adófizetési kötelezettség keletkezne (termékértékesítés, Közösségen belüli beszerzés), akkor csak import címén kell megfizetni az adót. Tehát, ha a termék végleges vámjogi helyzetének rendezésével egyúttal Közösségen belüli beszerzés, illetve termékértékesítés is történik, akkor adómentesség érvényesül a termékértékesítés, illetve Közösségen belüli beszerzés kapcsán.

- Adómentes a szabadforgalomba helyezés nélküli vámeljárás hatálya alatt álló termékekhez, valamint a szabadforgalomba helyezés nélküli értékesítéséhez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás, például a vámügynöki tevékenység és a vámraktározás során végzett árumozgatás, raktározás, csomagolás, fuvarozás, valamint a terméken végzett munka vagy közvetlenül a termékre irányuló szakértői értékelés (Áfa tv. 118. §). (f:Adonet.hu)

Nincsenek megjegyzések: