Oldalak

2010. november 22., hétfő

Drágul a csirkehús...

A magasabb árú takarmány miatt jövőre emelkedhet a baromfihús ára. Ezért állandó fogyasztóvédelmi ellenőrzést szeretne a Baromfi Termék Tanács a kereskedelmi láncok logisztikai központjaiban, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, mint legutóbb az egyik Tesco áruházban. Bélsárral fertőzött csirkét adtak el a vevőknek. A jócskán megdrágult takarmány miatt a termelők előbb-utóbb kénytelenek lesznek emelni az átadási áraikat. Kérdés, sikerül-e elfogadtatni az önköltség növekedését a kereskedőkkel. A végeredmény feltehetőleg az lesz, hogy a fogyasztónak mélyebben kell majd a zsebébe nyúlnia, ha baromfihúst akar vásárolni. Egy év alatt egy átlagos hazai fogyasztó 260 tojást főz meg, vagy süt belőle rántottát. A magyar védjegyes tojás a teljes forgalom 10-15 százalékát adja, míg a csomagolt baromfi esetében 80-85 százalékos az arány. A tojás átadási ára jelenleg 14-15 forint, a kiskereskedelmi ár 30-40 forint a 25 százalékos áfával számolva. A hazai tojástermelés már nem fedezi az igényeket. Ennek pótlására főleg Lengyelországból érkezik olcsóbb tojás. A friss csirke kilójának átlagos átadási ára 480 forint, a boltokban akciósan is 600 forint, de ez az összeg 2011-ben magasabbra ugorhat. Ezen még az időnként az országba érkező olcsóbb lengyel, szlovák csirke sem változtathat jelentős mértékben.
Évente 30 kilogramm baromfit eszik meg egy magyar, s ennek döntő hányada csirke, a második helyen a pulyka áll, végül jócskán lemaradva a vizibaromfi következik.
Több mint egy tucat logisztikai központban kellene megoldani élelmiszerbiztonsági ellenőrök foglalkoztatását. A Baromfi Termék Tanács ötlete azt követően került reflektorfénybe, hogy a Tesco dunaújvárosi áruházában bélsárral szennyezett csirkét talált a pulton egy vevő. Az áruházlánc közleménye szerint csupán néhány kiló csirke húst értékesítettek, a többit a dolgozók kiválogatták, más hírek szerint majd' három mázsa szennyezett termék került a pultra. Az áru egy magyar termelőtől származott. Régebb óta szorgalmazzuk már, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH)) élelmiszerbiztonsági szakemberei folyamatosan legyenek jelen ezekben a logisztikai központokban - mondta Földi Péter, a terméktanács szaktanácsadója. A külföldi termékek ellenőrzéséről pedig a Vám és Pénzügyőrség emberei gondoskodhatnak. A szaktanácsadó hozzátette, a hazai élelmiszer kiskereskedelem 70 százalékát a nagy láncok áruházai könyvelhetik el. A vágóhidakon például folyamatos az állatorvosi, élelmiszerbiztonsági hatósági jelenlét. Azt a szakember is elismerte, hogy tételesen nem vizsgálhatják a hatóságok a logisztikai központokba érkező sok kamionnyi árut, de már a jelenlétük is a szabályok szigorúbb betartására ösztönözhetik az elosztó raktárak dolgozóit.
f. nepszava.hu | 2010.11.19

Nincsenek megjegyzések: