Oldalak

2010. november 20., szombat

EU Hírek...

Bizottsági elképzelések a közös agrárpolitika megreformálásáról
A Bizottság által  (2010. november 18.) közzétett közlemény három lehetőséget körvonalaz a közös agrárpolitika (KAP) megreformálására: az első elképzelés a KAP legégetőbb hiányosságainak kiigazítására koncentrál fokozatos változtatásokkal; a második a KAP zöldebbé, méltányosabbá, eredményesebbé és hatékonyabbá tételén alapszik; a harmadik pedig a jövedelemtámogatás és a piaci intézkedések helyett a környezeti és éghajlat-politikai célokat helyezné előtérbe.
Meddig bővíthető még az unió?
Miközben az EU 27 országot felölelő közösséggé bővült, világossá vált, hogy sok európainak aggodalmai vannak az EU végső határaival, sőt identitásával kapcsolatban. Az mindenestre tény, hogy a jelenlegi négy hivatalos tagjelölt ország közül Horvátország csatlakozhat a legkorábban az EU-hoz, akár már a jövő év első felében, ahogy azt Stefan Füle bővítésért felelős uniós biztos is megerősítette az EP külügyi szakbizottságának múlt heti ülésén.

Sorsdöntő időszakban lesz Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke
A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso tegnap (2010. november 17.) Brüsszelben tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány tagjaival a Tanács jövő évi magyar elnökségéről. Barroso szerint Magyarország kritikus időszakban vezeti majd a tagállamokat képviselő Tanácsot: a magyar elnökség indul az Európa 2020 stratégia, számos új intézmény ekkor kezdi meg működését – a feladatok végrehajtását ugyanakkor több előre nem látott esemény is nehezíti.

Nincsenek megjegyzések: