Oldalak

2010. június 4., péntek

EU statisztika

Adatok és statisztikák

Az EU-ban történő ökológiai gazdálkodással kapcsolatos tényeket és adatokat megismerheti az alábbi dokumentumokból. Kattintson és tudjon meg többet.
2005-ben az EU 25 tagállamában az összes mezőgazdasági bevétel 4%-a az ökológiai gazdálkodásból származott (en)
2005-ben az EU 25 tagállamában az összes mezőgazdasági bevétel 3,9%-a az ökológiai gazdálkodásból származott. Az ökológiai gazdálkodás legmagasabb arányban Ausztriában (11,0%), Olaszországban (8,4%), Csehországban és Görögországban (7,2%) volt jelen, míg legalacsonyabb arányban Máltán (0,1%), Lengyelországban (0,6%) és Írországban (0,8%). (80/2007 számú Hírközlemény - 2007. június 12)
Fókuszban a statisztikák - Az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos különböző minták az EU 25 tagállamában (2007) (en)
Ez a kiadvány betekintést nyújt az ökológiai gazdálkodás jelenlegi állapotába az EU-ban, a 2004 májusi bővítést követően
Fókuszban a statisztikák - Ökológiai gazdálkodás Európában (2005) (en)
Az EU 25 tagállamában fejlődik az ökológiai gazdálkodás, ennek ellenére 2002-ben az összes mezőgazdaságból származó bevételnek mindössze 4%-át tette ki ez a szektor. Az ökológiailag megművelt területek aránya 1998 és 2002 között évente 21%-kal nőtt. Ez a növekedés folytatódott a tagállamokban, annak ellenére, hogy az ökológiai gazdálkodók száma 2002-ben 2%-kal csökkent. Az ökológiai gazdálkodás fontosságának megítélése még mindig különbözik az egyes tagállamokban.
Fókuszban a statisztikák - Ökológiai gazdálkodás Európában (2003) (en)
2000-ben az EU 15 tagállamában 3,8 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás, ami az összes mezőgazdasági terület 3%-át tette ki, és 67%-os növekedést jelentett 1998-hoz képest. Az ökológiai gazdasági üzemek száma 2000-ben kicsit több volt mint 132 000, ami az összes mezőgazdasági üzem 2%-át tette ki, és 32%-os növekedést jelentett 1998-hoz képest.
Fókuszban a statisztikák - Ökológiai gazdálkodás Európában (2001) (en)
1998-ban az EU 15 tagállamában 2 269 000 hektáron folyt ökológiai gazdálkodás, ami az összes mezőgazdasági terület 2%-a, és a mezőgazdasági üzemek 1,4%-a. Körülbelül 13 000 gazdaság csatlakozott az ökológiai gazdálkodásra való átállást segítő programhoz. Ezen gazdaságok 65%-a Olaszországban található, így az EU összes ökológiailag megművelt földjének 25%-a jelenleg Olaszországban van.
Élelmiszer: A szántóföldtől az asztalig - statisztikák (2006) (en)
Ez a kiadvány összegzi az Élelmiszer: "a szántóföldtől az asztalig" adatbázisban található információt, és statisztikai adatokkal segít megérteni az élelmiszerlánc fejlődését Európában azáltal, hogy bemutatja a termeléstől a fogyasztásig zajló folyamat egyes állomásait. A kiadvány az élelmiszerrel és élelmiszerlánccal kapcsolatos Eurostat adatok kivonatának is tekinthető.
Beszámoló - Ökológiai gazdálkodás az Európai Unióban. Tények és adatok (en)
Ez a beszámoló betekintést nyújt az ökológiai gazdasági szektorban az elmúlt években végbement fejlődésekbe. Eurostat statisztikák és egyéb források alapján elemzi a minősített ökológiai gazdálkodással foglalkozó és az átálló területeket és üzemeket, a megművelt és állattenyésztéssel foglalkozó területek, a biotermékeket árusító értékesítési pontok és kiskereskedések számának csökkenését, a hagyományos és biotermékek közötti árkülönbségeket termelői és fogyasztói szempontból és végül azokat a mezőgazdasági-környezetvédelmi programokat, melyek támogatják az ökológiai gazdálkodást.
Az Eurostat ökológiai gazdálkodással kapcsolatos adatbázisa (en)
További információért kérjük, tekintse meg az Eurostat ökológiai gazdálkodással kapcsolatos adatbázisát, ahol az előállítókkal, a megművelt területekkel, a növénytermesztéssel, az állattenyésztéssel és az állati eredetű termékekkel kapcsolatos adatokat is talál.

Nincsenek megjegyzések: