Sertés
Mangalica  sertés
Mindhárom színváltozatban (szõke, vörös,  fecskehasú) megtalálható még hazánkban. A XIX. sz. óta tenyésztett,  lassú fejlõdésû, magyar zsírsertés fajta. Értékét a takarmánnyal  szembeni igénytelensége, edzettsége és ellenálló képessége adja. 
A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta.
Története 
A  törökök kiűzése után az egykori hódoltsági területeken rendkívül kevés  sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak  sertéshúst. A sertéstenyésztés a Felföldre és az erdélyi területekre szorult. Ennek ellenére már 1750-ből  vannak adatok, mely szerint Sopron messze földön híres sertésvásárára az Alföldről hajtottak fel állatokat. A 18. század végén főleg a  dunántúli területek és Ausztria között volt jelentősebb sertéskereskedelem, amelynek fő fajtája  a bakonyi sertés volt, mert ez a fajta jól bírta a hosszú utat. A  kereslet egyre növekedett, s a kereskedők eljutottak Horvátországba is. Az onnan származó sertések kedveltebbek  voltak a bakonyi sertésnél, mert több zsírt adtak és húsuk is jobb ízű  volt. Szerbia fejedelme, Milos Obrenovics a  szerb, az ún. sumadia sertésekkel kezdett kereskedni,  tenyészetet alapított, ahonnan a magyar birtokosok tenyészállatot is  vásároltak.Ahogy a szerb kondákat áthajtották Magyarországon a soproni és győri állatvásárba, az óriási állományból kis rész elkallódott, megvásárolták, olykor ellopták, és ezek az egyedek keveredtek az itt honos disznófajtákkal. A lakosság körében egyre népszerűbb lett ez a zsírsertésfajta, amit akkor törökfajtának, rátznak, mangaritzának vagy mangalitzának is neveztek. 25 év alatt eljutott az ország minden részébe, s teljesen átalakította a sertésállományt. A bakonyi sertés az 1840-es évek közepére teljesen eltűnt. Pethe Ferenc 1814-ben már mint közönséges fajtáról ír a mangalicáról.
1833-ban József főherceg Kisjenőn tenyészetet alapított, ahova Milos herceg akkor már híres állományából vásároltak állatokat. Ezek a sertések fehér, göndör szűrű egyedek voltak, s Kisjenőn kereszteződtek az ott levő állománnyal. A többi magyarországi földbirtokos innen vásárolt tenyészállatokat, s így az ország területén több nagyhírű tenyészet is kialakult. Ilyen volt a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokon létrejött tenyészet, amelyet 1865-ben alapítottak. Ezeknek a központoknak a segítségével létrejött egy viszonylag egységes populáció. A mangalica néhány nemzedék alatt annyira alkalmazkodott az alföldi viszonyokhoz, hogy igazi magyar fajtává vált. Amennyiben néhány példány elkerült innen, az idegen környezetben az utódokban jelentős eltérések alakultak ki. Az I. világháború után az elcsatolt országrészeken volt a mangalicaállomány nagy része, de az országhatárokon belül egy egységesebb, homogénebb populáció maradt.
A mangalica jelentőségét jelzi, hogy Győrben és Kőbányán hízlalótelepeket hoztak létre. A kőbányai telep éves forgalma 1870 és 1894 között átlagosan 600 000 sertés körül volt. Ám ekkor már a gazdasági könyezet változásnak indult. Az erdőket, amelyek makkoltatásra alkalmasak voltak, kiirtották, a legelőket felszántották. Csökkent a zsírsertések iránti kereslet, viszont nőtt a hússertés iránti érdeklődés. Megjelentek a nyugati fajták, amelyek már nem külterjes, hanem belterjes gondozási módot kívántak. A legnagyobb csapás a fajtára az 1895-ben kitört sertéspestis volt, amely 20 évig tartott, és 4,5 millió sertés pusztulását okozta. Az elhullott állatok 95%-a mangalica volt. Ezután többé nem tudta visszaszerezni piaci pozícióit, állományának mérete egyre csökkent.
Az 1927-ben megalakult Mangalica Tenyésztők Országos Egyesülete célul tűzte ki a fajta fejlesztését. A törzskönyvezés irányelveit és szabályait Rácz Mihály, az állattenyésztéstan tanára dolgozta ki, és ez kisebb változtatásokkal a mai napig érvényben van. A II. világháború újabb tragédiát jelentett, a mangalicák száma ettől kezdve folyamatosan csökkent. 1960 után már 1000 példány sem volt, a legveszélyeztetettebb sertésfajták közé került. Fordulópontot az 1990-es évek eleje jelentett, amikor újra elkezdték a mangalicát szervezetten tenyészteni. Újra megalakult a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, és megkezdődött a fellelt példányok törzskönyvezése, továbbtenyésztése. Ma a mangalica már nem veszélyeztetett, s ebben szerepe van nemzetközi sikerének is: jó minőségű húsa az alapja a világhírű spanyol serrano sonkának.
Típusai
- Szőke mangalica: a leggyakoribb változata. Jól      hasznosítja a  táplálékot, kül- és belterjes tartása egyaránt alkalmas.      Zsír- és  hústermelésre is bevált. Sok változata ismert, hiszen a fajtára       hatott a táplálék, a tartás sokfélesége.
- Vörös mangalica: a szőke mangalica és a göndör      szőrű  szalontai sertés keveredéséből jött létre, valamivel nagyobb súlyú       és szaporább a szőkénél.
- Fecskehasú mangalica: a szőke és a fekete mangalica       kereszteződéséből jött létre, hasa szőke, háta fekete. Kisebb termetű,  de      szaporább, mint a szőke változat.
- Fekete mangalica: az ország déli részén volt      jelentős. A  szerémségi fekete sertés és a szőke mangalica      kereszteződéséből  jött létre, jobb ellenállóképességű, de gyengébb      termelési  tulajdonságú volt, mint a szőke változat. A 20. század elején       kipusztult.
- Vadas mangalica: igen ritka változat,      elsősorban  hegyvidékeken volt jellemző, valószínűleg a szőke mangalica és      a  vaddisznó véletlen kereszteződéséből jött létre.
Keresztezések 
A  mangalicát rendszeresen keresztezték más fajtákkal, hogy egyes  képességeit javítsák. A kereszteződések hozzájárultak a különböző  tájfajták kialakulásához, és új fajták létrejöttéhez. Ennek ellenére a  mangalica jelleg mindenhol megmaradt. Két jelentősebb keresztezés:- Nemesített  mangalica: a 20.      század elején több tenyészetben a kocákat a  mangalicához nagyon hasonló,      szintén zsírtermelő fajta lincolnshire  kanokkal fedeztették. Az eredmény      egy rendkívül szapora és jó  növekedésű típus lett, amelyet igyekeztek      elterjeszteni a gazdák  között.
- Báznai  sertés: önálló fajtává      alakult keresztezés. Báznán mangalicát és  angol berkshire sertést      kereszteztek, majd a yorkshire fajtát is  bevonták, így jött létre egy      érdekes megjelenésű sertés. A testén a  szőke és a fekete szín eloszlása      egyedi, a fekete szín a test  elején és a fari részen látható, míg a test      közepe fehér, ezért  öves disznónak is nevezik. Erdély elcsatolásával az      állomány  Romániába került, Magyarországon számottevő létszáma nincs.
Mítosz  az alacsony koleszterintartalomról 
„A  mangalicáról az a hír járja, hogy húsa egészségesebb, könnyebben  emészthető, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára  létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz. Nem így van.”„A mangalica zsírjának koleszterintartalma megegyezik bármilyen más sertésével. Vörösné Bálint Márta dietetikus a Velvetnek elmondta, hogy az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé. Sajnos ennek a kritériumnak nem minden tenyészet felel meg. Hogy miért jó a gazdáknak, ha táppal etetik az állatot? Gyorsabban éri el a vágósúlyt.”

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése