Oldalak

2010. június 2., szerda

NKTH

A Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) küldetése, hogy a hazai és a hazaihoz kapcsolódó nemzetközi K+F+I tevékenységeket meghatározó mértékben segítse azzal a céllal, hogy Magyarország nemzetközileg elismert, magas technológiai fejlettségű országgá váljon.
Az NKTH Magyarország tudomány-, technológia- és innováció-politikájának kidolgozásában és végrehajtásában tölt be központi szerepet. Az NKTH 2004-ben alakult, teljes jogkörrel rendelkező, önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, amely a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium irányítása alatt működik..
Az NKTH támogatja az új tudományos eredmények és új technológiák létrehozását, elterjesztését és hasznosítását, elősegíti a magyar nemzeti innovációs rendszer harmonikus fejlődését, és segíti a hazai tudomány, technológia és innováció nemzetközi kapcsolatrendszerét és érdekérvényesítését.
A fenti tevékenységek finanszírozására a kormány létrehozta a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot, amelyet az NKTH kezel. Ebbe az alapba a kisvállalatok kivételével minden gazdasági társaság köteles forgalmának legalább 0,25%-át járulékként befizetni. A költségvetés ezen összeggel egyenértékű hozzájárulást juttat az Alapba. 2008-ban az Alap összes forrása 56 milliárd forint.
Az NKTH célja és feladata, hogy ezt a közpénzt a kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenységek támogatása által a magyar gazdaságba forgassa vissza, amely célt az NKTH elsősorban pályázati rendszerén keresztül éri el. A pályázati rendszer jellemzője, hogy a kutatás-fejlesztési projektek egyszerű és átlátható pályáztatással, független szakértői vélemények alapján jutnak támogatáshoz.
Magyarország innovációs rendszerében több intézmény is részt vesz, ezek között kiemelt helye van az NKTH-nak:

Nincsenek megjegyzések: