Oldalak

2010. június 7., hétfő

Állattenyésztési kalkuláció...

Az állattenyésztés kalkulációs táblázatai
A környezeti szempontból kiegyensúlyozott mezőgazdasági termelőegység (birtok) működését úgy kell kialakítani és irányítani, hogy a mezőgazdasági termelési ciklusok egymásra épüljenek. A mezőgazdasági termelőtevékenység alapja a növénytermesztés, az állattartó tevékenység erre alapulhat. A két fő termelési ágazat jellemzőit (területhasználat, hozamértékek, épület-, és technológiai igények, feldolgozás) azok harmonikus összhangja szerint kell kialakítani.
Mindez a gyakorlati tervezés szempontjából azt jelenti, hogy az előzőekben döntöttünk a területhasználatról (mennyi állatot képes eltartani a területünk, milyen állati nyersanyagok és árunövények iránt mutatkozik piac az adott térségben, stb), majd a növénytermesztés tervezésével párhuzamosan megkezdjük az állattenyésztés tervezését is, hiszen a kettő nagyon szoros kapcsolatban van egymással.
Az állattenyésztés takarmány- és alomanyag igényének ismerete fontos adatokat ad a vetésszerkezet kialakításához (mennyi és milyen növényt termesszünk); a keletkező szervestrágya mennyiség pedig a növényi tápanyagvisszapótlási számítások egyik alapanyaga.
A növénytermesztés jövedelmezőségi számítása során ugyanakkor nyilvánvalóvá válik, hogy pontosan mennyibe is kerül előállítani adott takarmányt (önköltség), vagyis mennyi a takarmány bekerülési költsége az állattenyésztésbe. Könnyen belátható, hogy az általunk előállított takarmányt nem a piaci áron fogjuk "megvásárolni" magunktól, hiszen a piaci ár kereskedői hasznot is tartalmaz. A gazdálkodában az a cél, hogy a takarmányt feletetve az állati termék értékesítési árában egy nagyobb hozzáadott értéket állítsunk elő, realizáljunk.
A kokrét tervezés során tehát külön munkafüzetbe szedjük össze a növénytermesztés kalkulációs táblázatait, és nyissunk külön munkafüzetet az állattenyésztés dolgainak számításához.
Az állattenyésztési tervező munkafüzetben a következő táblázatok szerepelnek:




Naturális mutatók



A sertésállomány összetétele:

Állatcsoportok
Induló létszám
%
Elhullás
%
Kényszervágás
%
Koca
8,0 - 8,5
0 - 1
1 - 2
Kan
0,3 - 0,4
0 - 1
0 - 1
Malac
26 - 29
5 - 15
0
Kocasüldő
3,0 - 3,4
2 - 3
3 - 4
Hízósertés
58 - 62
2 - 3
3 - 5

* * *
Az állatcsoportok technológiai alapinformációi

Malac:
Születési tömeg: 1,2 - 1,5 kg/db
Szoptatás: (4) 28 - 30 (70) napig
Malac utónevelés: 30 - 60 napig
Választás: 60 - 90 nap
Napi tömeggyarapodás: 0,3 - 0,35 kg/db
Választási tömeg: 20 - 30 kg/db

* * *

Kocasüldő:
Beállítási kor: 60 - 90 nap
Beállítási tömeg: 20 - 30 kg/db
Napi tömeggyarapodás: 0,3 - 0,4 kg/db
Tenyészérettség: 7 - 12 hónap
Vemhesítéskori tömeg: 80 - 100 kg
Vemhességi idő: 114 - 116 nap

* * *

Tenyészkoca:
Beállítási kor (fialáskor): 11 - 16 hónap
Anyakoca tömege: 150 - 250 kg/db
Tenyésztésben tartás: 2 - 3 év (4 - 5 fialás)
Selejtezési százalék: 30 - 40 %
kocaforgó: 2 - 2,2
Fialási átlag: 9 - 10 malac/fialás (20 - 24 malac/év/db)

* * *

Hízósertés:
Beállítási kor: 60 - 90 nap
Beállítási tömeg: 20 - 30 kg/db
Napi tömeggyarapodás: 0,5 - 0,55 kg/db
Értékesítési tömeg: 90 - 115 kg/db
Értékesítési kor: 200 - 210 nap

* * *

Tenyészkan:
Beállítási (vásárlási) kor: 10 - 12 hónap
Tenyészkan tömege: 220 - 300 kg/db
Tenyésztésben tartás: 3 - 4 év
Selejtezési százalék: 25 - 30 %

* * *





Takarmányozási korcsoportok
A következő táblázatban a takarmányozási korcsoportok, valamint az egyes korcsoportok takarmányozási napjainak száma kerül bevezetésre.




Takarmányszükségletek 1 napra
A takarmányadagok összeállítását követően egy áttekintő táblázatban foglaljuk össze a gazdaságban felmerülő napi takarmányigényt. Az első oszlop soraiban a takarmányféleségeket, az első sor oszlopaiban pedig a korcsoportokat szerepeltetljük.
Az 'Egységár' oszlopban feltüntetve a takarmányok fajlagos bekerülési költségét számítható a korcsoportonkénti napi takarmányköltség.
Figyelem!!!
Az egyes takarmányféleségek fajlagos egységárának megadásánál a megtermelt takarmányok esetében a Növénytermesztés jövedelmezősége c. táblázatból vett fajlagos (Ft/t) önköltséggel számoljuk (természetesen a kg-ra átváltott megfelelő értékkel)!!
A soron következő táblázatok szerkezetileg az összes állatfaj esetében megegyeznek, ezért ne zavarjon senkit, hogy a példákban 'szarvasmarha' felirat szerepel, amelyet értelemszerűen kell helyettesíteni.




Takarmányszükségletek összesen
E táblázat szerkezete tulajdonképpen megegyezik az előzővel. Az előző táblázat adatait megszorozva az egyes korcsoportok takarmányozási időszakával állítjuk elő ezt az éves takarmányszükségletet bemutató táblázatot.




Az állattenyésztés takarmányköltsége
Ide kerül az éves takarmányköltség korcsoportonkénti bontásban.




Az állattenyésztés egyéb változó költségei
Itt szerepeltetjük az egyéb költségeket, így pl. állatorvosi költséget.




Az állattenyésztés hozamai és bevételei
Itt szerepeltetjük az egy évben megtermelt összes hozamot, az értékesített mennyiségeket, értékesítési árakat és a bevételeket.




Az állattenyésztés jövedelme
Ebben a táblázatban a költségek összefoglalása és a termelési érték feltüntetése alapján az ágazat fedezeti hozzájárulását számítjuk ki. Itt érdemes kiszámítani fajlagos értékeket is: pl. azt, hogy 1 kg hús előállítása hány forintba kerül (jó alapot nyújtva a más gazdaságokkal való összehasonlításhoz).


Nincsenek megjegyzések: