Oldalak

2010. július 21., szerda

Figyeljünk a szerződéskötésre...

Adásvételi helyett termékértékesítési szerződések megkötését javasolja a növénytermesztőknek a Magyar Agrárkamara. Ezzel ugyanis elkerülhetők az esetleges fedezetvásárlások, kötbérek. Az időjárási katasztrófák miatt sok termelő képtelen a korábban kötött szerződéseit teljesíteni. A felvásárlókat és az integrátorokat is méltányos eljárásra kéri fel a köztestület, melynek elnöksége a vis maior helyzet kihirdetését szorgalmazta már korábban is a Vidékfejlesztési Minisztériumnál.

– Több mint százmilliárd forint kárt okozott az időjárás a mezőgazdaságban. Főként a növénytermesztésből élők számára okoz termés-, illetve bevételkiesést az idei időjárás. A gazdálkodók számára már ez is katasztrofális hatású, de ha nem figyelnek oda, akkor a későbbiekben még rosszabbul járhatnak.Azok, akik eddig még nem kötöttek szerződéseket terményük értékesítésére, azok ezt követően termékértékesítési és ne adásvételi szerződések keretein belül adjanak túl terményeiken. Sok gazdán már ez nem segít, mert korábban a felvásárló, vagy integrátor szervezetekkel adásvételi szerződést kötöttek meghatározott mennyiségű terményre, melyet teljesítenie kell. Mivel az időjárás miatt a szerződésben szereplő termés nem termett meg, a fennmaradó mennyiséget a termelőnek vagy meg kell vennie máshonnan, vagy pedig vállalja a szállítás elmaradása miatti kötbér terheit. Ez a kötelem termékértékesítési szerződés esetén nem áll fenn. Ott ugyanis arról szól a passzus, hogy meghatározott területen megtermett gabonát vásárol fel a vevő. Ha az a termelő önhibáján kívüli okból nem terem meg, azt a termelő nem köteles pótolni.

A Magyar Agrárkamara korábbi elnöksége már állást foglalt arról és erről levélben értesítette a Vidékfejlesztési minisztériumot, hogy a miniszter adott területekre hirdessen ki vis maior helyzetet. Ezzel a fent említett termelői kötelezettségek érvényüket veszítik, vagyis az adásvételi szerződések során sem kellene fedezetvásárlást, kötbért felvállalni.(f:mak)

Nincsenek megjegyzések: