Oldalak

2010. július 14., szerda

PTI tájékoztató '10.07.13

Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő
3530 Miskolc, Uitz B. u. 1. | 06/46-783-463 | msziki@gmail.com | www.farminfo.hu
Heti Online Hírlevél
2010-07-13


Tartalom
Megjelent az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény
jognet.hu - ami kiváltja a nyomtatott jogszabálygyűjtemények megvásárlását is
Pályakezdők előnye: Start-kártya
Sportegyesületek társadalombiztosítási kötelezettségei
APEH üzemanyagárak augusztusra

Megjelent az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény
A Magyar Közlöny 2010 július 12-i 118. számában megjelent az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény. Főbb rendelkezései 2010 augusztus 1-től lépnek hatályba.
Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony
a) mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy
b) alkalmi munkára.

Az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén az egyszerűsített munkaviszonyban egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma – a munkáltatónak az adott hónapot megelőző hat havi átlagos statisztikai létszámát alapul véve – nem haladhatja meg
a) a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az egy főt,
b) egy főtől öt főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a két főt,
c) hattól húsz főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a négy főt,
d) húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékát.

A napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja, a 2. § 3. pontjára is figyelemmel. Ennek során a tárgyévben fel nem használt létszámkeret a következő naptári évre nem vihető át.

Ha a munkáltató és a munkavállaló
a) idénymunkára, vagy
b) idénymunkára és alkalmi munkára
létesít egymással több ízben munkaviszonyt, akkor ezen munkaviszonyok együttes időtartama a naptári évben
a százhúsz napot nem haladhatja meg.

Fogalmak:

1. mezőgazdasági idénymunka: a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati ágazatba tartozó olyan munkavégzés, amely az előállított áru vagy a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik, illetve a megtermelt mezőgazdasági termékeknek a munkáltató saját gazdasága területén történő anyagmozgatása, csomagolása, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot,

2. turisztikai idénymunka: a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot,

3. alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között
a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig
létesített, határozott időre szóló munkaviszony,

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létrehozott munkaviszony

Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a felek megállapodása alapján, a munkáltatónak a tv. 11. §-ában meghatározott bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. Amennyiben azt a munkavállaló kéri, illetve a jogszabály alapján nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató választása szerint, az egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt a törvény melléklete szerinti szerződés megkötésével kell létesíteni, és azt legkésőbb a munka megkezdéséig kell írásba foglalni.

Nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra munkaviszony olyan felek között, akik között a szerződés megkötésekor már az Mt. szabályai szerint létesített munkaviszony áll fenn.

Ha a munkaviszony nem egyszerűsített foglalkoztatás céljából jött létre, a munkaszerződés nem módosítható annak érdekében, hogy a munkáltató a munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztassa.

Harmadik országbeli állampolgár – a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy kivételével – kizárólag mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatható e törvény szerint létesített munkaviszony alapján.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkavégzés megkezdése előtt a munkáltatónak meg kell győződnie arról, hogy a munkavállaló a munka elvégzésére alkalmas állapotban van.

Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés

Egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalóként 500 forint, alkalmi munka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalóként 1000 forint.

E közteher megfizetésével nem terheli
a) a munkáltatót társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja.tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség,
b) a munkavállalót nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi
hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség.

Ellátásra való jogosultság
Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló e törvény szerinti foglalkoztatása alapján
a) nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak,
b) nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot.

A nyugellátás számításának alapja napi 500 forint közteher esetén 1370 forint/nap, napi 1000 forint közteher esetén 2740 forint/nap.

Bejelentési és bevallási szabályok

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató köteles az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a törvény szerinti adatokat. A munkáltató bejelentési kötelezettségét – választása szerint –
a) elektronikus úton, központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül (a továbbiakban: ügyfélkapu),
b) telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon, vagy
c) rövid szöveges üzenet (SMS) útján
teljesítheti. Az SMS-es bejelentés szabálya csak 2010 december 1-től hatályos.

A munkáltató akkor élhet az a)–c) pontjában felsorolt bejelentési lehetőségek valamelyikével, ha előzetesen regisztrálta magát az ügyfélkapun.

Az alábbi adatokat kell bejelenteni:
a) a munkáltató adószáma,
b) a munkavállaló adóazonosító jele és TAJ száma,
c) az egyszerűsített foglalkoztatás jellege,
d) az előbbi c) pontjában meghatározott bejelentés kivételével a munkaviszony napjainak száma.

A munkáltató az előbbi a)–c) pontjaiban meghatározott esetekben a tárgyhót követő hó 12-éig az egyszerűsítetten foglalkoztatott munkavállaló foglalkoztatásával járó közteher-fizetési kötelezettségének tesz eleget. Bevallási kötelezettségét ezen időpontig az ügyfélkapun történő bevallás benyújtásával teljesíti.

Hatálybalépés

A törvény – az alábbi kivétellel – 2010. augusztus 1-jén lép hatályba. A törvény 24. §-a a kihirdetéssel egyidejűleg, a 11. § (1) bekezdés c) pontja, a 11. § (5) bekezdés a) pontja – amelyek az SMS-ben történő bejelentést szabályozzák - 2010. december 1-jén lép hatályba.

A törvény hatálybalépését követően az alkalmi munkavállalói és egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyból származó adóbevallási és -befizetési kötelezettségre egységesen e törvény, a hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozó bejelentési, bevallási és fizetési kötelezettségre a 2010. március 31-éig tartó adómegállapítási időszakra vonatkozóan az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről szóló 1997. évi LXXIV. törvény, a 2010. április 1.–július 31. közötti adómegállapítási időszakra vonatkozóan az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

2010-ben az új törvény hatálybalépéséig az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásban és egyszerűsített foglalkoztatásban eltöltött napok számát az új törvény szerinti időtartamok számításánál nem kell figyelembe venni.

jognet.hu - ami kiváltja a nyomtatott jogszabálygyűjtemények megvásárlását is
Próbálja ki a jognet.hu oldalt, használata ingyenes, semmilyen regisztrációt nem igényel. A papírra nyomtatott hagyományos jogszabálygyűjtemények megvásárlását is kiváltja. A jognet.hu-n a jogszabályok lapozható formában és teljes képernyőméretben – tehát a legjobban olvashatóan jelennek meg.
--------------------------------------------------------------------------------

www.jognet.hu - Jogszabálygyűjtemények mobilra és internetre
A jognet.hu-t azoknak ajánljuk, akik egy gyakran használt jogszabály hatályos szövegébe kívánnak gyors betekintést. A mobiltelefonra is optimalizált jogszabály-struktúra révén ez a betekintés számítógéptől függetlenül is – bárhol, bármikor biztosított. A mobil mellett természetesen a hagyományos internetes felület is teljes értékű.

Az interneten számos helyen elérhetők ingyenesen a jogszabályok, a legfontosabb forrás a Hatályos jogszabályok elektronikus gyűjteménye, amelyet a magyarorszag.hu Jogszabálykeresőjén keresztül használhatunk. Itt minden hatályos jogszabály megtalálható – ellenben a keresés funkció eléggé korlátozott. Egy jogszabály előhívásához szükséges megadnunk az évszámát, sorszámát – ha ezeket tudjuk, rendben is van, a jogszabály az éppen hatályos szöveggel előjön és olvasható. Csak hát nem mindig tudjuk fejből a sorszámot – a nagyobb törvénykönyvekét még valahogy, de kisebb jogszabályok évszám és sorszám szerinti ismerete már jogászokra sem jellemző.

A magyarorszag.hu oldalon előhívott jogszabály igazából csak számítógépen olvasható – és a szövegen belüli keresés és navigáció ugyancsak nehézkes, mobiltelefonról pedig kezelhetetlen, használhatatlan az egybefüggő, tagolatlan, akár száz oldalakat is elérő jogszabály-tartalom – tehát a mennyiség miatt. Az persze még kérdés lehet, hogy van-e igény a jogszabályokat éppen mobiltelefonról elérni és olvasgatni, – mindenesetre ezt az élet majd megoldja, korábban a technikai korlátok miatt az egész mobil-internet egy csökevényes felületnek tűnt. A technikai fejlődést szemlélve tehát ugyanolyan jogos az a kérdés, hogy ha a mobil-internet megállíthatatlanul terjed, akkor miért éppen a jogszabályokat ne lehetne így elérni. Mindenesetre egy okostelefonról - az egyébként is fizetendő havi átalánydíjért, ha így nézzük, többletköltség nélkül – a számítógép képernyőjével azonos minőségben is olvasható és kezelhető bármilyen tartalom – így a jogszabály-szövegek is.

A www.jognet.hu a jogszabályok jó kereshetőségének és egyúttal mobilos elérhetőségének megoldására született. A jognet.hu a jogszabályok online elérését biztosítja interneten és Magyarországon elsőként mobiltelefonról is. Újdonsága még a felhasználóbarát kialakítás, a jogszabályszöveg jó olvashatóságának biztosítása. A jogszabály-szöveg olvasását semmilyen más eszköz – banner, kép stb. nem zavarja. A jognet.hu a jogszabályokat tárgykörüknek megfelelő gyűjteményekbe foglalja és így teszi őket könnyebben kereshetővé és elérhetővé. Nem kell ismerni a jogszabály számát ahhoz, hogy gyorsan előkereshető legyen – a tárgykörök egyértelműen elvezetnek a keresett jogszabályhoz.

Azon felhasználóknak ajánljuk, akik egy gyakran használt jogszabály hatályos szövegébe gyors eléréssel kívánnak betekinteni. A mobil-telefonra is optimalizált jogszabály-struktúra révén a betekintés számítógéptől függetlenül is – bárhol, bármikor biztosított. A mobil mellett természetesen a hagyományos internetes felület is teljes értékű.

Mindezen előnyök mellett a jognet.hu korlátja, hogy nem tartalmaz teljes körűen minden hatályos jogszabályt - csak a legfontosabbakat, a leggyakrabban használtakat, és nem tartalmazza az egyes jogszabályok régebbi időállapotait sem, csak az aktuálisan, illetve a megjelölt időpont szerint hatályos jogszabályszöveget. Az adott jogszabály szövegének esetleges változása ellenőrízhető a www.magyarorszag.hu oldalon.

Próbálja ki a jognet.hu-oldalt: www.jognet.hu
Az oldal használata ingyenes, semmilyen regisztrációt nem igényel.

Navigáció az oldalon:

-jognet.hu logóra és a felső címsorra kattintva mindig a nyítóoldalra, a Jogszabálygyűjtemények felsorolásához térhet vissza.
-A gyűjtemény (Pl. Adójogszabályok) nevére kattintva mindig a gyűjteménybe tartozó jogszabályok címét felsoroló oldalra térhet vissza.
-Jogszabályon belül a Fejezetek tartalomjegyzékbe vannak foglalva, a Fejezetekhez a jogszabály tagolásának megfelelően alcímek tartoznak – és az alcímek tartalomjegyzékéből ugorhat a jogszabály szövegéhez.
-A szöveg a képernyőn a navigáló gombokkal lapozható.

A keresés funkció működése

A gyűjteményekbe csoportosított főbb jogszabályok a tárgykör szerint gyorsan kereshetők. Ez mellett az egész gyűjteményben, egyes kategóriákban, és a jogszabályon belűli keresésre a szabadszavas keresés működik.
Általános keresés: a keresés menübe beírt szót tartalmazó jogszabályokat §-ok szerinti bontásban listázza.
Kifejezésre keresés: a keresendő kifejezést idézőjelek között kell megadni. ("...")
Feltételes keresés: a szavak közötti ÉS kapcsolattal (+), vagy a szavak közötti VAGY kapcsolattal (|).
Példa:
„ingatlan+bérbadás” szöveg beírása esetén listázza azon jogszabályhelyeket, amelyekben az „ingatlan” és „bérbeadás” szavak együtt fordulnak elő.

„ingatlan|bérbeadás” szöveg beírása esetén listázza azon jogszabályhelyeket, amelyekben vagy az „ingatlan” vagy a „bérbeadás” szó szerepel. A | jel az AltGr+w billenytkombinációval adható meg.

info@adonet.hu
www.jognet.hu

Pályakezdők előnye: Start-kártya
Lezajlottak az érettségik, a diplomaosztók, - sokaknak aktuális kérdés lett az álláskeresés. A pályakezdők jó, ha tudják, hogy elhelyezkedési esélyeiket nagyban növelhetik ha időben jelzik a leendő munkáltató felé, hogy START- kártyára jogosultak.

Pályakezdők előnye: Start-kártya
A pályakezdők munkába állásának, valamint a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányban levők foglalkoztatásának elősegítése érdekében jött létre ugyanis a már több éves múltra visszatekintő START–program. A program vonzereje a munkáltatóknak biztosított járulékkedvezmény, mely abban az esetben vehető igénybe, ha a START kártyák valamelyikével rendelkező munkavállalót foglalkoztatnak.

A pályakezdő fiatalok foglalkoztatását a START- kártya segíti, amelyet az a pályakezdő igényelhet, aki a 25. – ha felsőfokú végezettséggel rendelkezik a 30. - életévét még nem töltötte be, és tanulmányait befejezte vagy megszakította. A kártya igénylésének további feltétele, hogy a pályakezdő a tanulmányainak befejezését követően első ízben létesítsen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt. Nem igényelhet ugyanakkor START- kártyát az, aki korábban megbízási-, vállalkozási szerződés alapján végzett munkát. Nem jogosult továbbá a kártyára az sem, aki korábban egyéni vállalkozó volt. Nem kizáró ok azonban a tanulói, hallgatói jogviszony mellett illetve az iskolai szünet időtartama alatt fenn állt foglalkoztatásra irányuló jogviszony.

A START-kártya érvényessége 2 év, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén 1 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 25. életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a 30. életév betöltéséig terjedhet. Fontos, hogy a 2010. január 1-je előtt felsőfokú végzettségűként kiváltott START-kártya érvényességi időtartama 2 év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 30. életévének betöltéséig tart.

A járulékkedvezményt a munkáltató veheti igénybe. Alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő foglalkoztatásakor a 27% társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-ának, második évében 20%-ának megfelelő fizetési kötelezettség terheli. Felsőfokú végzettségű START-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első 9 hónapjában a bruttó munkabér 10%-ának, azt követő 3 hónapjában 20%-ának megfelelő közterhet köteles a munkáltató megfizetni.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeres, felsőfokú végzettségű pályakezdő esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. Az ezen felüli kereset után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni. A foglalkoztatottak az egyéni járulékot az általános szabályok szerint fizetik meg.

Nagyon fontos a START- kártya esetében, hogy az igénylés időpontjában, az igénylő még nem állhat foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban, azaz a kártyát közvetlenül a munkába állás időpontja előtt kell és célszerű igényelni. A munkáltató a kártyával igénybe vehető kedvezményt abban az esetben érvényesítheti, ha a kártyaigénylő a munkába lépést megelőző napon már rendelkezik a START- kártyák valamelyikével.

A START- kártya a 10T34START nyomtatványon igényelhető, amely az adóhatóság honlapjáról letölthető (www.apeh.hu) illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezhető.

A Start-programról, START-kártyáról, az igénylés részletes szabályairól további információk találhatók a www.apeh.hu oldalon, valamint általános tájékoztatás kérhető az adóhatóság telefonos tájékoztatási vonalán (40/42-42-42).
Forrás: www.apeh.hu
Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság

Sportegyesületek társadalombiztosítási kötelezettségei
Ha a sportegyesület tisztségviselői részére javadalmazást fizet, alkalmazottai részére munkabért, tiszteletdíjat vagy más személy részére megbízás alapján jövedelmet fizet ki, kifizetői minőségében bejelentési kötelezettsége keletkezik, melyet a ’T1041 számú „Bejelentő és változásbejelentő lap a munkáltató vagy kifizető által foglalkoztatott biztosítottak adatairól” elnevezésű nyomtatványon kell megtennie [Art. 16.§ (4)-(5)].
Az állami adóhatóság a sportegyesület által elektronikusan bejelentett adatokat azok beérkezését követően elektronikus úton haladéktalanul megküldi az egészségbiztosítás biztosítotti nyilvántartásának.

Nem terheli ez a bejelentési kötelezettség a sportegyesületet, ha alkalomszerűen teljesít megbízási jogviszony keretében magánszemélynek adó- vagy társadalombiztosítási jogviszonyt eredményező kifizetést, feltéve, hogy a magánszemély a kifizetéskor igazolja, hogy e megbízási jogviszonyával egyidejűleg más biztosítási jogviszonya, jogállása alapján rá a társadalombiztosítási jogviszony kiterjed [Art. 16.§ (8)].

A sportegyesület által a tárgyhónapban teljesített kifizetésekre vonatkozóan a ’08-as bevallást kell a tárgyhónapot követő hónap 12-éig elektronikus formában elküldeni az adóhatósághoz.
(Forrás: www.apeh.hu)

APEH üzemanyagárak augusztusra
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban augusztusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Eszerint a 95-ös ólmozatlan motorbenzin literenként 348 forinttal, a gázolaj 334 forinttal, a keverék 375 forinttal, az autógáz pedig 189 forinttal számolható el a jövő hónapban.

Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszereznie.

Impresszum: Dr. Kiss István mezőgazdasági szakértő online hírlevele. Készült az ADÓNET.HU Zrt. közreműködésével.
Jogi nyilatkozat: A hírlevélben közölt információk kizárólag a tájékoztatást szolgálják, nem minősülnek tanácsadásnak.

Nincsenek megjegyzések: