Oldalak

2010. július 17., szombat

Lestyán

Lestyán - Levisticum officinalis

A levelét és a gyökerét használják.
A gyökerét 3-4 éves bokrok kiásásával nyerik. Zellerre emlékeztető ízű. Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek.
Lereszelt nyers gyökerét salátákba teszik, savanyítják. Magját péksüteményekre szórják.1 méter magas és 50 cm széles. Az évelőágy közepén is állhat. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik.

A gyökereket a második, harmadik év végén ássuk ki.
A megtiszított gyökereket arasznyi nagyságúra vagdaljuk és hosszában két, három részre hasítjuk.Már az ókorban és a középkorban is kedvelt fűszer volt.
Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek.
Gyökere jellemzően erős, zellerre emlékeztető, fűszeres illatú.
Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízelhajtó.

Lestyán hatóanyagai, tulajdonságai:

apiol, benzoesav, benzol, cukor, ecetsav, eugenol, fehérje, furokumarin, gumi, gyanta, illóolaj, izovaleriánsav, kámfor, karvon, keményítő, keserű extraktív anyag, keserűanyag, koffeinsav, kumarin, limonén, linalool, mentol, mirtenol, pszoralén, terpentinolaj, terpineol, zsír

Nincsenek megjegyzések: