Oldalak

2010. július 17., szombat

Vörösborecet...

A bor szesztartalma 6-15 %-ig váltakozik.

2-3 dl vörösbor
1 kk méz vagy cukor
2 dl borecet

Ecetágy: Egy kétliteres befőttes üvegbe öntjük a mézzel vagy cukorral elkevert bort. Ruhával lefedve pár napig meleg helyen állni hagyjuk. Ekkorra a bor tetején hártya keletkezik. Rázzuk meg az üveget, így a hártya leszáll az üveg fenekére. Ez az ecetágy. Állni hagyjuk, amíg a bor savanyú nem lesz, és az ecetágy elég vastaggá válik. Ekkor ráöntjük a borecetet, és újra állni hagyjuk. Pár nap múlva annyi bort adunk hozzá, hogy megteljen az üveg. 2-3 hét múlva egy kevés ecetet lemerhetünk róla. Újra feltöltjük borral, majd ezentúl havonta egyszer merhetünk le róla ecetet. Mindig töltsük fel borral.

A fűszerekkel ízesített eceteket 10 %-os konyhaecetből vagy borecetből készítjük. Felhasználhatjuk a húsok rostjainak porhanyósabbá tételére, főzelékek,levesek, mártások ízesítésére.

Az ízesített, vagy gyümölcsök, fűszerek hozzáadásával készült ecetek, (bár ecetsav tartalmuk kisebb), vitamin és ásványi anyag tartalmuk jelentősebb, mert a hozzáadott alapanyagok ásványi-, és vitamintartalmát is megőrzik. (Fekete bodza, fekete bors, fekete retek, fekete mustármag, ...stb.)

Fűszeres borecet összetevője:
1 l borecet, 1-1 mk törött fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, őrölt mustármag, őrölt koriander, 1 csapott evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes nagyságú vöröshagyma.

A vöröshagymát tisztítás után apróra kell vágni, a fokhagymát pépesre zúzni. A borecetet langyosra kell melegíteni, a hagymát, a fokhagymát és az összes főszert belekeverni. Lekötve érlelni 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűrni, üvegekbe töltve gondosan lezárva tárolni.

Fekete borsos ecet összetevője:
0,5l 10 %-os ecet, 6 db őrölt fekete bors, 6 dkg őrölt gyömbér, 6 dkg só, 3 dkg csípős pirospaprika.
Az ecetbe belekeverendő az összes fűszer, összerázás után 3 napig érlelendő lefedve, majd nagyon finom lyukú szűrőn vagy gézen át kell szűrni, és hűvös helyen lefedve tárolni az üveget. Rendkívül csípős, borsos-pikáns ízű ecet, amely hígítva paprika- vagy burgonyasalátához használatos.

Nincsenek megjegyzések: