Oldalak

2010. július 31., szombat

Vis Maior ...

Módosult a Vis Maior rendelet
2010.07.29 14:10 | Agrár-környezetgazdálkodásTwitter Facebook iWiW

A Kormány 219/2010. (VII. 27.) Korm. rendelete a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és működéséről szóló 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendelet 9. §.(2); 13. §.(4);

A Kormányrendelet szerint hatályát veszti az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról, valamint egyes agrár tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 44/2007. (VI. 8.) FVM rendelet 3. §-a (2) bekezdésének második és harmadik mondata. E rendelkezésnek megfelelően megszűnik az a hivatkozás miszerint egyes vis maior eseményhez – szélsőséges időjárás esete, állatállomány megsemmisülése stb. az MgSZH igazolásával bizonyítható.

Ebből eredően a vis maior rendelet 4. § (3) bekezdése c) pontjának ca) alpontjában az „MgSzH által kiadott igazolás,” szövegrész is hatályon kívül kerül, tehát nem kell a gazdálkodónak az ide vonatkozó igazolásokat külön az MVH-hoz beküldenie a bejelentéshez.
Mindez azért lehetséges, mert ugyanezen módosító Korm. rendelet módosítja az MVH-ról szóló 256/2007. (X. 4.) Korm. rendelet 7/B. §-at a következők szerint:
Az MVH eljárásában közreműködő szakhatóság kijelölése alcímhez beépítésre kerül, hogy az EMVA-ból, az EMGA-ból, az EHA-ból, valamint a nemzeti hatáskörben finanszírozott intézkedésekhez kapcsolódó vis maior elismerésére irányuló eljárásban – annak elbírálása kérdésében, hogy adott vis maior eset a kérelemben jelzett területen és időpontban bekövetkezett-e – az első fokú eljárásban az MgSzH területi szervét, másodfokú eljárásban a MgSzH Központját jelöli ki szakhatóságként.

Ezen szakhatósági közreműködés a következő vis maior esetekben áll fenn a Kormányrendelet erejénél fogva:

a) a mezőgazdasági üzem földterületét, vagy az erdősített területet sújtó természeti csapás, illetve szélsőséges időjárási körülmény (földrengés, árvíz, szélvihar, aszály, belvíz, tűzeset, jégkár, fagykár stb.);
b) az ügyfél állatállományának egy részét vagy teljes egészét sújtó járványos, fertőző megbetegedés;
c) az ügyfél gondossága ellenére az állatállománya egészének vagy egy részének elhullása vagy kényszervágása.

Változás az is, hogy amennyiben a vis maior, az ország jelentős részét, vagy különösen nagyszámú ügyfelet érint, az MVH és az MgSzH egyeztetés útján állapítja meg a vis maior esemény megállapításának jóváhagyási feltételeit

A módosító rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, s a fenti rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

Impresszum Oldaltérkép Jogi nyilatkozat Médiaajánlat © Magyar Agrárka

Nincsenek megjegyzések: