Népies neve: Kardamomi mag, kardamomi, kardamomum, kardamon.
Latin neve: Elettaria kardamum
Már időszámításunk előtt is termesztették, így a legértékesebb és legősibb növények közé tartozik. Származási helye: Délkelet-Ázsia trópusi helyein.
Az orosz és skandináv konyhákban használják leginkább, de előfordul Japán és az arab konyhákban is.
A curry fűszerkeverék egyik alkotó eleme.
Illata aromás, kissé kámforos, enyhén csípős ízű.
Többnyire mézeskalács, marcipán, páclevek, likőrök készítésénél használják a magvait egészben.
Őrölt fűszer formájában gyümölcssaláták, curry, húsok, sütemények, kenyerek, kolbászok, kávé ízesítésére alkalmazzák.
Gyógyhatása jelentős: szívizom működését serkenti, emésztést javítja, szélhajtó és gyomorerősítő, köhögéscsillapító és fejfájás ellen is jó. Tonizáló szerként a kozmetikai ipar is hasznosítja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése