Oldalak

2010. július 17., szombat

Kardamom

Népies neve: Kardamomi mag, kardamomi, kardamomum, kardamon.
Latin neve: Elettaria kardamum

Már időszámításunk előtt is termesztették, így a legértékesebb és legősibb növények közé tartozik. Származási helye: Délkelet-Ázsia trópusi helyein.

Az orosz és skandináv konyhákban használják leginkább, de előfordul Japán és az arab konyhákban is.

A curry fűszerkeverék egyik alkotó eleme.

Illata aromás, kissé kámforos, enyhén csípős ízű.

Többnyire mézeskalács, marcipán, páclevek, likőrök készítésénél használják a magvait egészben.

Őrölt fűszer formájában gyümölcssaláták, curry, húsok, sütemények, kenyerek, kolbászok, kávé ízesítésére alkalmazzák.

Gyógyhatása jelentős: szívizom működését serkenti, emésztést javítja, szélhajtó és gyomorerősítő, köhögéscsillapító és fejfájás ellen is jó. Tonizáló szerként a kozmetikai ipar is hasznosítja.

Nincsenek megjegyzések: