Oldalak

2010. július 17., szombat

Őrölt galangal

A gyömbér rokona és nagyon fontos alapanyaga a thaiföldi és indonéz konyhának. Általában frissen, vagy őrölve lehet beszerezni, a friss gyökér nagyon fás, felhasználás előtt meg kell hámozni.

Az őrölt vagy száraz-fűszer tárolása:

Mind az őrölt, mind az egész száraz fűszert légmentesen záró tartóban, hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, hogy a fény, a hő és a nedvesség ne ronthassa a minőségét. A helyesen tárolt egész főszer fél évig vagy annál tovább is tartja az aromáját. Az őrölt fűszerek többsége pedig 5-6 hónap alatt veszíti el színét, zamatát és aromáját. Ha nem ismert a lejárata, akkor meg kell szagolni, ha dohos, vagy nincs illata akkor ne használjuk fel, mert ilyenkor az íze is rossz már. A neve mellett tanácsos a vásárlás időpontját is feltüntetni. Fontos még arra is ügyelni, hogy a papírtasak felnyitása után ne hagyjuk hosszabb időre szabadon, légmentesen záró tartóba helyezzük el.

Nincsenek megjegyzések: