Oldalak

2010. július 26., hétfő

Öntözési szakkönyvek...

Jan Tuma: Öntözőrendszerek
Mára az öntözés is „intelligensé” lett, a kannák és a repedező gumitömlők helyett a kiemelkedő szórófejes és a mikroöntöző rendszerek korát éljük, de nem szabad elfelejtenünk az esővíz felhasználásának lehetőségeit sem. A könyv segítségével az ügyes ezermesterek könnyedén kialakíthatnak egy egyszerűbb rendszert, amelyet prímán alkalmazhatnak a kevésbé lejtős kertekben is.

Dr. Nyíri László: Az aszálykárok mérséklése a kertészetben
Könyvünk a növények vízigényét módosító tényezőket és a jelenleg rendelkezésre álló termesztéstechnológiai módszereket a tájtermesztés hagyományaira és sajátos ökológiai adottságaira való tekintettel mutatja be. A kertészeti termelés minden lényeges elemére kiterjedő útmutatást ad az eredményesen alkalmazható víztakarékos termesztési módszerek kiválasztásához.

Tóth Árpád: Az öntözés és tápoldatozás technikája
A könyv az öntözéses gazdálkodás szükségességére, előnyire világít rá. Ismerteti az öntözőrendszereket, a különféle beruházások előnyeit és az üzemeltetés során előforduló jellegzetes buktatókat.

Ferencz Kálmán - Ferenc Géza: A talaj művelése, javítása, öntözése
A könyv célkitűzése, hogy a talajművelés, öntözés és talajjavítás talajtani alapjaival ismertesse meg a gazdálkodókat. A szerzők törekedtek arra, hogy munkájukban olyan egyszerű, közérthető kifejezéseket használjanak, ami minden gazdálkodó számára egyértelmű.

Szabó István: Vetésforgó és öntözés
A vetésforgó és az öntözés ma is a legfontosabb agrotechnikai eljárások közé tartozik. Vetésforgó nélkül nincs eredményes növénytermesztés. A nagyüzemekben ugyanolyan fontos eljárás, mint a kisebbekben és a házikertekben. Elhagyásának következménye mindig a termesztés kudarca, a terméskiesés. Különösen fontos ma, a biotermesztés időszakában, mivel egyedüli hatásos módszere a kémiai hatások megszüntetésének, kiküszöbölésének.

Cselőtei László: A zöldségnövények öntözése
A jó termés egyik feltétele a megfelelő vízmennyiség időben való kijuttatása. Ebben igyekszik a szerző segítséget és tanácsot adni a gazdáknak.
Megismerteti a paprika, a paradicsom, az uborka, a sárga- és görögdinnye, a bab, a borsó, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a petrezselyem, a saláta stb. környezeti igényét, jellemzését, az öntözés rendjét, a vízellátottság hatását, s végül az öntözés módját és technikáját tárgyalja.

Tóth Árpád: A XXI. század öntözőrendszerei
Az öntözéses gazdálkodással foglalkozó szakirodalom hiánypótló kiadványát jelentette meg a témakör kiváló ismerője.

Karl-Heniz Böse: Az esővíz hasznosítása
Az utóbbi évek csapadék-szegény volta, a szárazság egyre inkább felértékeli az öntözővíz szerepét. A csapadék összegyűjtése és felhasználása nem csupán gazdaságos, pénzkímélő megoldás, de az energia takarékosságot is szolgálja.A könyv sok hasznos tanácsot, ötletet és megoldási módot kínál az olvasónak.

Nincsenek megjegyzések: