Oldalak

2010. július 16., péntek

VM cselekvési terv...

Agrár- és vidékfejlesztési cselekvési terv
forrás: Agrárhírek.hu, 2010/07/16

Fazekas Sándor miniszter és Ángyán József államtitkár július 15-én sajtótájékoztatón számolt be a tárca második félévi cselekvési tervéről.

Megerősítették, hogy minőségi mezőgazdaságot szeretnének kialakítani, egészséges és biztonságos élelmiszer-előállítást, valamint a természeti értékek megóvását. Ezúton is hangsúlyozták a kis- és közepes gazdaságok dominanciájára épülő üzemszerkezeti modellt és a szövetkezések, együttműködések támogatását. Kiemelték, hogy a Kárpát-medence gazdasági, társadalmi és kulturális tevékenységeinek összehangolására törekszik a kormány, s ezt a munkát tárcaközi bizottság koordinálja. A piacszabályozást illetően a helyi és a hazai piacra való termelést tartják elsődlegesnek és meghatározónak.

A második félévi cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási rendszerre: a jelenlegi top-up rendelet módosításra kerül, mert az is a 2006. évi történelmi bázisra épül, s ezt az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette; az ÚMVP-ből rendelkezésre álló 480-500 milliárd Ft támogatást olyan módon kívánják felhasználni, hogy ezzel a minőségi termelést, a helyi közösségek fejlesztését, a családi gazdaságokat, valamint az ökológiai gazdálkodást segítsék; az AKG pályázatokat újra kiírják, talán még az idén; a 2013 utáni KAP tervezetéhez kapcsolódó magyar álláspontot várhatóan ez év novemberében alakítják ki.

A földkérdés is jelentős súllyal szerepel a második félévi feladatok között: megtörténik a földmoratórium meghosszabbítását célzó korábbi kérelem megerősítése augusztus 31-éig; új földtörvényt készítenek elő, s még az ősz folyamán benyújtják a Parlamentbe; az állami földek bérleti szerződéseit egyedileg felülvizsgálják, mert „elképesztő alacsony árat fizetnek a tőkés társaságok”.

Az egyéb feladatok közül kiemelték a hungarikumokról szóló és a GMO mentességet garantáló törvények megalkotását, valamint a K+F+I intézményi és finanszírozási feltételeinek és a génbank-hálózatnak a kialakítását.

Nincsenek megjegyzések: