Oldalak

2010. július 17., szombat

Worcester-szósz

Worchester - más néven: Worcesterhire mártás.

Angol eredetű, csípős fűszermártás. Fűszeres ecet, amelyet paradicsompürével, esetleg szójababbal sűrítenek, és sokféle fűszerrel részint kivonat, részben porított formájában (cukor, só, citrom, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, cili, fokhagyma, szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarinda gyümölcs, rum, sherry) ízesítenek.
Pontos összetétele szinte tabu.

Angliában mintegy 250 éve készítik ezt az erősen fűszerezett, csípős ízű mártást. Nevét is az angliai Worhester várostól nyerte. Malátaecetből, szójababból, cukorból, sóból, fokhagymából, ciliből, szegfűborsból, szardellából, babérlevélből, citromból, fahéjból, szerecsendióból, korianderből, kaporból, mogyoróhagymából stb. készítik.

Különböző levesekhez kotlettekhez, főtt és sült halakhoz, pástétomokhoz, vadas húsokhoz, hússalátákhoz sajtos ételekhez után-fűszerezésül használják ezt a különleges mártást.

Nincsenek megjegyzések: