Oldalak

2010. november 2., kedd

Ágazati hírek...

Gabona:
- A hazai Értéktőzsde Áruszekciójában novemberi határidőre a kukorica ára 47,5 ezer Ft/tonna, decemberi szállításra 47,7 ezer Ft/tonna. Az idei várható hazai termés összesen 7-7,5 millió tonna.
- A Chicagói Gabonatőzsdén a kukorica ára június óta 77%-kal nőtt (s ez kétéves csúcsot jelent).
Burgonya:
Az idei termés idehaza várhatóan 350 ezer tonna lesz a szokásos 600-700 ezer tonnával szemben; ezért a Burgonya Terméktanács szerint burgonyából importra szorulunk.
Cukor:
Az idei hazai várható átlagtermés kedvező: 65 tonna/hektár; a répa cukortartalma (11,5%), viszont elmarad az átlagostól; a betakarítással az összterület (13 ezer hektár) mintegy egyharmadán végeztek október végéig; a Magyar Cukor Zrt. 11 ezer Ft/tonna árat fizet a termelőknek.
Bor:
Brüsszelben október 19-én hagyták jóvá a magyar mustok és borok alkoholfokának további 0,5%-os javítását (az 1,5%-on felül!) répacukorral vagy mustsűrítménnyel; a bor alkoholtartalma azonban a javítással együtt sem lehet több 12,5%-nál; összesen 9 tagország kapott engedélyt az alkoholtartalom differenciált mértékű emelésére.
Sertéságazat:
- Piaci szakértők szerint a húsfélék fogyasztói ára 2011 első és második negyedévében jelentősebben emelkedhet a drasztikusan megnövekedett takarmányárak begyűrűződése miatt; ezzel párhuzamosan a sertések felvásárlási ára is növekedhet a jövő év első felében.
- Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint olyan nehéz helyzetbe került a ágazat, hogy akár további 1-1,5 millió darabbal is csökkenhet az állomány, a jelenlegi rendkívül alacsony (3,2-3,5 millió db szintről).
- Spanyolországban a sertéstenyésztésnek igen nagy a súlya az agrárágazaton belül: 40 millió db a jelenlegi sertésállomány, 95 ezer üzem állít elő sertést, s ez több mint 130 ezer munkahelyet jelent.
- Rosa Aguilar Rivero, az újonnan kinevezett spanyol agrárminiszter, ezért is támogatta a belga EU-elnökség beadványát, miszerint át kell tekintetni az európai sertéságazat helyzetét annak érdekében, hogy az uniós sertéstartók versenyképesek legyenek a világpiacon.
Tejágazat:
- A MOSZ Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya szerint a takarmányárak drasztikus növekedése miatt 2011-ben is folytatódik a tehénlétszám csökkenése.
- A nyerstej ára belföldön ez év szeptemberében 75,34 Ft/kg volt, 6%-kal magasabb az előző havinál; a tej kiviteli ára 87,32 Ft/kg volt, 4%-kal növekedett az augusztusi árhoz képest.
Halászat:
Az elmúlt évben a tógazdaságokból és a természetes vizekből összesen 28,3 tonnát halásztak; az idén várhatóan 5-7%-os lesz a csökkenés; emellett a csapadékos időjárás milliárdos károkat okozott több tucat gát átszakadása miatt, és a védett madarak is rendszeresen okoznak jelentős károkat a haltermelőknek.
Bioenergia:
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ez év november végéig várja a véleményeket az október elején, a megújulóenergia-hasznosításra vonatkozó Nemzeti Cselekvési Tervhez; a Tervezetben 340-ről 100 megawattra kívánják csökkenteni a biomasszából történő villamosenergia-termelést 2020-ra, mivel a biomasszát elsősorban a hőpiacon tervezik hasznosítani.
Szakértők szerint hőpiac még egyelőre nem létezik Magyarországon és azzal is érvelnek, hogy a kiskapacitású új fűtőrendszerek alkalmazása gazdaságosabb abban az esetben, ha villamosenergia-termelés is kapcsolódik hozzájuk.
Méhészet:
Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága állásfoglalást fogadott el az elmúlt héten arra vonatkozóan, hogy a Közös Agrárpolitika keretein belül növeljék a méhészet támogatását. Tabajdi Csaba EP-képviselő módosító indítványokat tett, amelyben azt indítványozta, hogy a méhek által végzett beporzást sorolják a nemzetközi környezeti közjavak kategóriájába és ezért a szolgáltatásért a méhészek kapjanak pénzügyi támogatást. Emellett Tabajdi Csaba módosító indítványt terjesztett elő a méhek pusztulását okozó gyakori kártevők elleni hatékony uniós védekezés érdekében is.
(f: AgrárHírek.hu)

Nincsenek megjegyzések: