Oldalak

2010. november 4., csütörtök

Az internet értéke...

Mégis, mennyit ér az internet?
A Google megmérte, bizonyos országokban mennyire pörgeti a gazdaságot a lakossági, céges és állami nethasználat. Anglia nagyon jó helyen végzett a kimutatásban: a nethasználat egyre jobban húzza a GDP-t, életben tartja a munkaerőpiacot és sikert ígér a vállalkozásoknak. Ráadásul többet szállítanak a net miatt be, mint ki.
Százmilliárd fontot hozott a konyhára Angliának az internet -  derült ki egy tanulmányból, amelyet azért készítettek, hogy megállapítsák: mennyiben pörgette a gazdasági teljesítményt a nethasználat. Kiderült, hogy elég sokban. A Google által elvégzett számítások alapján az internetes tevékenységek a GDP 7,2 százalékát tették ki. Ha a világháló gazdasági szektor lenne, az ország ötödik legnagyobbja lenne, azaz nagyobb, mint az építkezés vagy a közlekedés.


A százmilliárd hatvan százaléka a fogyasztásnak köszönhető, azaz azon összegeknek, amennyiből a felhasználók online vásároltak, illetve amennyit a netezéshez szükséges hardverekért fizettek. A többit a webes infrastruktúra fejlesztése hozta, továbbá a kormány IT-befektetései és az export. A beszédes című jelentés (The Connected Kingdom: How the internet is transforming the UK) némi jövendölést is tartalmaz: a GDP internetre „kenhető” része évente 10 százalékot növekszik, azaz 1025-ben már a nemzeti össztermék több mint 10 százalékát szállítja a web.
Az Egyesült Királyság egyébként a világ vezető országa e-kereskedelem tekintetében: minden import árúra online elköltött egy fontra 2,8 jut exportra. Ez éppen az ellenkezője az offline adás-vételben megfigyelhető trendnek: ott kevesebbet költenek Angliából exportálandó termékekre, mint amennyiből Angliába importáltatnak. Az internetes cégeknek létfenntartó szerepük van a munkaerőpiacon, nagyjából 250 ezer főt foglalkoztatnak ugyanis. A webet kihasználó kisvállalkozások pedig négyszer akkora növekedést könyvelhettek el a bevételekben, mint azok, akik nem élnek az online marketing lehetőségeivel.
Forrás: BBC,
Neményi Márton, 2010. 10. 29. péntek

Nincsenek megjegyzések: