Oldalak

2010. november 4., csütörtök

Biztosítások adókedvezménye

Bár az összevont adókedvezmény részét képező biztosítás kedvezményét a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény (Krtv.) 186. § 8. pontja 2010. január 1-jétől hatályon kívül helyezte, a biztosítási szerződéssel rendelkező magánszemélyeknek figyelemmel kell lenniük az átmeneti rendelkezésekre is.

Ugyanis az előző mondatban jelzett törvény 206. § (8) bekezdése szerint, ha a magánszemély 2010. január 1-jétől gyakorolja a biztosítással összefüggésben a rendelkezési jogát (például megszünteti, értékesíti vagy lényeges tartalmában módosítja a biztosítási szerződést), akkor a 2009. december 31-én hatályos szabályok szerinti szankciókra számíthat.

Tehát, ha a magánszemély az Szja törvény 7. számú mellékletének 2009. december 31-én hatályos szabályai szerint a rendelkezési jogát 2010-ben vagy későbbi időpontban gyakorolja, akkor az igénybe vett kedvezmény 20 százalékkal növelt összegét – 2009. adóévre vonatkozó adókedvezmény esetén például a kedvezmény alapjának 36 százalékát – az adóbevallásában be kell vallania, valamint az adóbevallás benyújtására előírt határidőig meg kell fizetnie.

A fenti kötelezettség nem terheli a magánszemélyt azon összeg tekintetében, amelynek a kedvezmény alapjául szolgáló befizetés évének utolsó napjától számított három év a rendelkezési jog gyakorlásáig már eltelt. f:Adónet.hu

Nincsenek megjegyzések: