Oldalak

2010. november 11., csütörtök

Céges honlapokra és e-mailekre vonatkozó szabályok

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény 25.§/1/ bekezdés szerint – amennyiben a cég rendelkezik honlappal, e-mail címmel – akkor ezeket mint elektronikus elérhetőségeket fel kell tüntetni a cégjegyzékben is.

Akkor nincs ilyen kötelezettsége – ha a cég sem e-mail címmel, sem honlappal nem rendelkezik.

Ha a cég rendelkezik ezekkel, de a cégjegyzékben nincsenek még feltüntetve, akkor a legközelebbi változás bejegyzésnél kérnie kell. Ez az ügyvezető felelőssége.

A 2006. évi V. törvény 63.§/2/ bekezdése szerint a korlátolt felelősségű társaság a honlapján és az elektronikus levelezésén is köteles feltüntetni a céget nyilvántartó cégbíróság nevét, a cég nevét és székhelyét, a cég cégjegyzékszámát. A cég - választása szerint - feltüntetheti a jegyzett tőkéjét is.

Ezen szabályok kissé bürokratikusaknak tűnhetnek, de fogyasztóvédelmi szerepük van, a címzettet segítik, hogy a küldőt beazonosíthassa. Ezzel együtt is mind az e-mailben, mind a honlapon diszkréten megoldható a cégadatok feltüntetése.

Nem súlyos szabályok ezek – megsértésük esetén törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezhető a Cégbíróságon. (f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: