Oldalak

2010. november 3., szerda

Gazdaszövetkezeti jövő...

A gazdaszövetkezet lehet az esély

Hubai Imre, a karcagi tsz hajdani főagronómusa a rendszerváltás után alakította ki biogazdaságát, amely a helyi gazdaszövetkezettel együtt sikeresen integrálja a termelés, feldolgozás és értékesítés vertikumát. A helyi gazdakör alapító elnöke később a MAGOSZ alelnöke lett, az elmúlt napokban pedig egyöntetű szavazással megválasztották a Jász-Nagykun megyei Gazdakörök elnökévé.
A karcagi határban szürkemarhák, magyartarkák, mangalicák, racka birkák és fekete bivalyok legelésznek az Üllő parti ökotanyán. Itt működik Hubai Imre családi gazdasága, amely a helyi gazdaszövetkezetnek is a központja.

- A gyökereink, azok mezőgazdasági gyökerek, a feleségemnek is, nekem is – kezdi Hubai Imre, a MAGOSZ alelnöke. - Mind a ketten kicsi korunkban tanyán nevelkedtünk. Az olyan komplett központ, illetve önellátó gazdaság volt, ahol normális polgári körülmények között tudtunk élni, gazdálkodni, gondolkodni, cselekedni, építkezni, tanulni, fejlődni. Amikor megyei ösztöndíjjal elvégeztem a növényvédelmi főiskolát, akkor a karcagi Május 1. Tsz volt az egyik elhelyezkedési lehetőség. Ide kerültem növényvédő agronómusnak, később főagronómusa lettem ennek a gazdaságnak 10 évig. Amikor 1989-ben új szelek kezdtek fújdogálni, úgy gondoltuk, hogy jobb, ha a magunk urai leszünk. Ezért elkezdtünk kertészkedni 1800 négyzetméteren, és 2,5 hektárnyi szabadföldi kertészetben. Amikor a kárpótlás során földhöz jutottunk, egy traktort is vásároltunk, hitelre.

- Az én pályám az általános iskola után nem ebbe irányba indult, de már repülőtiszti hallgatóként be kellett látnom, hogy a vér nem válik vízzé – fűzi tovább a beszélgetést ifjabb Hubai Imre.

- Így találtam vissza a családi gyökerekhez, és 1993 óta gyakorlatilag közösen vállalkozunk. Maga a gazdaság rendkívül sokrétű: növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, élelmiszer-feldolgozás, kiskereskedelem, vendéglátás, kereskedelmi szálláshely.

- A multikkal úgy tudunk versenyre kelni, hogyha megszervezzük magunkat – veszi vissza a szót Hubai Imre. – Ezért megyéket, régiókat átölelő gazdaszövetkezeteket fogunk megszervezni. Akad erre példa, például Dániában. Gyakorlatilag mi már azt csináljuk, ami a Vidékfejlesztési Minisztériumnak a programjában benne van.

- Mit tanult az édesapjától?

- Számomra nemcsak a szakmai előmenetele, a szakmai tekintélye, hanem az embersége és az emberi tekintélye is példamutató volt – mondja ifjabb Hubai Imre. - Magam is ezeket az értékrendeket vallom. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tanulhattam, illetve tanulhatok az apámtól. Kívánom, hogy ez így legyen minél hosszabb időn keresztül, mert az a tapasztalat, amit ő és a kortársai összegyűjtöttek, akár szakmai, akár emberi, akár szervezésbeli tapasztalat, az a fiatalok számára már nem szerezhető meg. Ezeket csak ő általuk, a mellettük végzett munka során tudjuk megtapasztalni. (f: gazdakor.szie.hu)

Nincsenek megjegyzések: