Oldalak

2010. november 2., kedd

Közraktározás...

Változás jöhet a közraktári piacon

A bizalom helyreállítása érdekében változások jöhetnek a közraktári piacon, amelyet most bizalmi válság jellemez - írta pénteki számában a Napi Gazdaság és a Világgazdaság a Magyar Bankszövetség közraktári munkacsoportjára hivatkozva.

A Világgazdaság arról számolt be, javaslatokat dolgoztak ki annak érdekében, hogy az elmúlt években tapasztalt árueltűnéseket és fedezetelvonásokat vissza lehessen szorítani. A javaslatok szerint egyebek mellett a közraktárakat elektronikus védelemmel kellene felszerelni, amelyhez nonstop diszpécserszolgálatot kellene társítani, s módosítani kellene a birtokvédelmi szabályozást is.

A Napi Gazdaság azt írta: a bankok is szigorúbban ítélik meg a finanszírozási feltételeket, és szigorodott a közraktári áruellenőrzés gyakorlata is. A piac normalizálódásához szükség lenne a közraktári mellett például a büntető törvénykönyv és a számviteli törvény módosítására - olvasható a lapban.

Az első háromnegyed évben a kibocsátott közraktárjegyek értéke mintegy 52 milliárd forint volt, ami több mint 50 százalékos csökkenés 2009 azonos időszakához képest.
f: MTI/AgroLine

Nincsenek megjegyzések: