Oldalak

2010. november 19., péntek

Meddig lehet őrizni a GMO-mentességet?

Brüsszel ez év eleje óta fontolgatja, hogy a génmódosított növények termesztésének és forgalmazásának engedélyezését vagy tiltását a tagországok hatáskörébe utalja. Miközben a WTO képviselője szerint a GM-növények termesztésének és forgalmazásának általános tilalma indokolatlan kereskedelmi korlátozást jelent, az EU-tagországok véleménye megoszlik a kérdésben.
Szeptember végén azonban Németország és Olaszország egyértelműen ellenezte a Bizottság által előterjesztett ilyen javaslatot, mivel az véleményük szerint nem egyeztethető össze az egységes piacszabályozás és a WTO alapelveivel. Franciaország, Spanyolország és Lengyelország egyelőre nem hozott végleges döntést a kérdésben, első reagálásaik viszont negatívak voltak.
Az Egyesült Királyság, Írország és Portugália nem nyilatkozott a javaslat elfogadásáról, illetve a brit agrárminiszter azt mondta, hogy a javaslat „a legkisebb rosszat” jelentheti a mostani patthelyzetből való elmozdulásban. Ausztria, Görögország és a keleti tagországok többsége viszont elfogadhatónak tartja a bizottsági javaslatot, bár ezeknek a szavazata kevesebbet nyom a latban, mint a nagy, nyugati országoké.
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) és az Európai Koegzisztencia Iroda (ECoB) szerint különböző agrotechnikai eszközökkel, többek között az izolációs távolságok betartása mellett a virágzási idők deszinkronizálásával is segíteni lehetne a GM-növényeknek a hagyományos kultúrákkal való együttélését. Ennek figyelembevételével John Dalli, egészségügyi biztos egy új GM-csomagot terjesztett elő.
Időközben egyes olasz tartományok vezetői a GM-növények termesztésének teljes betiltását követelik, arra szólítva fel Giancarlo Galan agrárminisztert, hogy Olaszország számára kérjen mentességet a Monsanto 810 kukoricahibrid és a Amflora burgonya uniós elfogadása alól.
A GM-növények elfogadásával kapcsolatban érdekes fejlemény, hogy a WTO képviselője az Agra Informa Brüsszelben tartott kongresszusán kifejtette, hogy a génmódosított növények termesztésének és forgalmazásának általános tilalma indokolatlan kereskedelmi korlátozást jelent, mivel a tilalom tudományosan nem megalapozott. A WTO szerint ezt támasztja alá a GM-növények gyors térhódítása, mivel azokat a világon már 180 millió hektáron termesztik.
Forrás: AgrárEurópa, Agrárium-Profit

Nincsenek megjegyzések: