Oldalak

2010. november 11., csütörtök

Mezőgazdasági helyzetértékelés...

Ángyán: Nehéz idők járnak a mezőgazdaságra

Negatív tendenciák voltak jelen tavaly a magyar mezőgazdaságban – összegezte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az ágazat múlt évi teljesítményét az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szerdai ülésén.

Az államtitkár jelezte: az agráriumban a termelés volumene tavaly 10 százalékkal csökkent, míg az ágazat GDP-hez való hozzájárulása 2,5 százalékkal esett vissza. A termelői árak mintegy 9,5 százalékkal csökkentek, az agrárolló pedig 3,9 százalékos romlást mutatott. Az ágazatban foglalkoztatottak bére a nemzetgazdasági átlaghoz viszonyítva csupán 76 százalék.

Az államtitkár jelezte: a múlt évben nem készült el a földhasználati kataszter, azaz nyilvántartás, és nem sikerült az osztatlan közös tulajdon kérdéskörét sem rendezni. Hozzátette: a mostani kormányzat „romhalmazt vett át az előző kormánytól”, amelyet most kell rendbe tenni. Ennek érdekében a Vidékfejlesztési Minisztériumban most dolgoznak azon a tízéves agrár-, vidék- és környezetorientált stratégián, amely megszabja a követendő irányokat ezeken a területeken. Ezt a stratégiát várhatóan a jövő év elején ismerheti meg a szélesebb közvélemény, amikor társadalmi vitát kezdeményeznek róla. A kormány és a parlament elé a végleges stratégia a jövő év tavaszán kerülhet.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a múlt évben a száz legnagyobb bérlő bérelte a bérelhető földterület 78 százalékát a piaci bérleti díjak 5-10 százalékáért. Kiemelte: az állattenyésztés és a növénytermesztés torz arányain tavaly sem sikerült változtatni, a növénytermesztés mintegy hatvan százalékot, az állattenyésztés pedig mintegy negyven százalékot tett ki. A támogatásokból a jelentősebb agrárgazdasági vállalkozások egy hektárra vetítve 1,4-szer többet kaptak, mint a kis és közepes területen gazdálkodók. A magyar mezőgazdaság hatékonysága az uniós átlag 55 százaléka.

A parlamenti képviselők a szakmai anyag színvonalát jónak tartották, Szabó Rebeka LMP-s képviselő azonban kifogásolta, hogy túlságosan termeléscentrikusra sikerült az összefoglaló. A honatyák 17 igen, 4 nem ellenében általános vitára alkalmasnak találták a jelentést. Az alkalmasság mellett szavaztak a kormánypártok képviselői és a Jobbik, ellene pedig az MSZP-s és az LMP-hez tartozó országgyűlési képviselők. A napirendi pont tárgyalása előtt vitatták meg a bizottságban ülő parlamenti képviselők az ország jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet 14 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak minősítettek.
(MTI)MNO - GB

Nincsenek megjegyzések: