Oldalak

2010. november 8., hétfő

Teljesítés igazolás uniós projekteknél

Egy projekt előkészületei és megvalósítása folyamán az elsődleges feladat a projekt sikeres szakmai megvalósítása, vagyis a tervezett ütemezésnek megfelelő előrehaladás és az indikátorok teljesülésének folyamatos biztosítása. Emellett azonban számos olyan feladat vár ránk, mely ugyanolyan fontos, mint az alapvető cél és rengeteg adminisztrációval jár. Ezeknek a „háttér munkálatoknak” a jelentőségére a pénzügyi elszámolások és a helyszíni ellenőrzések során figyelünk fel legtöbbször, amikor már késő és rossz esetben valamennyi támogatási összeg elutasításával is jár.

Ügyelni kell a szerződéses díjak és a teljesítés igazolás módjának meghatározására is, melyet követni kell a számlázás során is. Alapvető, hogy a szerződéses díjaknak átláthatónak és a piaci áraknak megfelelőnek kell lenni. A teljesítés igazolásáról azonban gyakran megfeledkezünk rendelkezni a szerződésben, pedig nem csak a módját, hanem annak mintáját is célszerű lenne meghatározni. Hogy miért? Mert így pl. egy óradíjas elszámolású szolgáltatás esetében a szerződésben szerepelni kell annak, hogy az elvégzett tevékenységről óradíjas kimutatást kell készíteni és a teljesítés igazolást is e szerint kell elkészíteni.

Az igazolásnak az alábbi adatokat tehát célszerű tartalmazni:
- Szerződés tárgya, szerződő fél megnevezése,
- A szerződéses jogviszony kezdete,
- A teljesítés időszaka,
- Az elvégzett tevékenység megnevezése, rövid részletezése,
- A feladatra fordított idő,
- Az alátámasztó dokumentumok megnevezése.

A feladat elvégzését akkor igazoljuk a legprecízebben, ha rendelkezünk alátámasztó dokumentumokkal is. Ilyen például egy megbeszélésről készített jelenléti ív vagy emlékeztető, az elvégzett feladat eredménye (dokumentum). Ezeket a dokumentumokat gondosan meg kell őrizni, hogy helyszíni ellenőrzésen be tudjuk mutatni.
(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: