Oldalak

2010. június 4., péntek

EU - állategészségügy...

Egészség

Az állatok egészségének és jólétének fenntartása az ökológiai gazdálkodás egyik kulcsfontosságú alapelve. Ezt körültekintő tartási gyakorlat alkalmazásával és a különböző fajok sajátos szükségleteinek szem előtt tartásával lehet elérni. Csakúgy, mint az ökológiai növénytermesztés, az állategészségügy és jólét is jórészt szintetikus anyagok mint például antibiotikumok felhasználása nélkül valósul meg, és ideális esetben megelőző módszereket alkalmaznak arra, hogy a paraziták és betegségek előfordulásának kockázatát csökkentsék.

Fajták

Az állategészség kielégítő szintjének biztosításához az első lépés az ökológiai gazdálkodásban a megfelelő fajták kiválasztása vitalitásuk, helyi körülményekhez való alkalmazkodóképességük és a betegségekkel szembeni ellenállóképességük alapján. Az adott gazdaság viszonyainak megfelelő őshonos fajták előnyben részesítése célravezető e tekintetben.

Betegségek megelőzése

Az ökológiai gazdálkodás elősegíti az állatok természetes védekezőképességének működését is a következő tényezők biztosításával:
  • Megfelelő és jó minőségű Takarmány
  • Rendszeres mozgás
  • Hozzáférés biztosítása megfelelő legelőhöz.
Egyéb betegségmegelőző módszerek többek között:
  • A kielégítő higiéniai feltételeknek megfelelő elhelyezés
  • Megfelelő állatsűrűség úgy a szabadban, mint akkor, amikor az állatoknak szállásra van szükségük, pl. a téli hónapok alatt

Kezelés

Természetesen a megelőzéssel nem mindig akadályozható meg az állatok esetenkénti megbetegedése vagy sérülése. Ilyenkor az ökológiai gazdálkodóknak gyorsan be kell avatkozniuk, hogy az állatok szenvedését vagy fájdalmát a lehető leginkább csökkentsék, és hogy a beteg állatok mielőbb újra teljesen egészségesek legyenek.
Az ökológiai gazdálkodás által előnyben részesített kezelési módok közé tartozik:
  • Homeopátia - alternatív kezelési mód nagy hígítású hatóanyag dózisok alkalmazásával, melyek a betegséget előidéző anyagokhoz hasonló tüneteket váltanak ki, ezzel ösztönözve a szervezetet arra, hogy természetes ellenállást fejlesszen ki a betegséggel szemben
  • Fitoterápia - növényeket és növényi kivonatokat alkalmazó 'gyógynövényes' kezelés

Kivételek

Mivel az ökológiai állatállomány egészsége és jóléte elsődleges fontosságú, szokásos állatorvosi kezelések is alkalmazhatók a szenvedés elkerülése érdekében, ha a homeopátia és fitoterápia már nem elégséges.
Az ökológiai gazdálkodásról szóló új EU rendelet többek között a következő pontot tartalmazza:
A betegség kezelését az állatok szenvedésének elkerülése érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni; ha fitoterápiás, homeopátiás és egyéb készítmények alkalmazása nem megfelelő, szükség esetén, szigorú feltételekkel alkalmazhatók kémiai úton előállított szintetikus allopátiás állatgyógyászati készítmények, beleértve az antibiotikumokat is; különösen a kezelésekre és a várakozási időszakokra vonatkozóan kell megállapítani korlátozásokat.

Nincsenek megjegyzések: