Oldalak

2010. június 4., péntek

EU - takarmányozás

Takarmány

Kecskenyáj Az ökológiai állatok takarmányának kiválasztásánál fontos szempont kell legyen az állatok egészsége és jóléte.

Éppen ezért az ökológiai gazdálkodók az állatoknak ökológiai módon előállított takarmányt adnak, mely nem csak az állatok fejlődését és termelését segíti, hanem hozzájárul az állatok egészségének és jólétének javításához.

Rendelet

Mivel az ökológiai állatok takarmányának minősége és összetétele fontos a biohús és más állati termékek előállításához, ezeket a paramétereket gyakran szigorúan meghatározzák a jogszabályokban.

Például, a hatályban lévő ökológiai gazdálkodásról szóló EU rendelet megköveteli, hogy az ökológiai gazdálkodók az állatokat minimum 85%-ban biotakarmánnyal etessék. 2008. január 1-től a gazdálkodóknak 100%-ban biotakarmányt kell biztosítaniuk a szarvasmarhák számára ahhoz, hogy az azokból származó termékeket biotermékként vagy az EU-logóval lehessen forgalomba hozni.

Eközben az új EU Rendelet a jelenlegi előírásra építve a következőképpen szabályozza, miként kell az ökológiai állatok takarmányát előállítani:

  • Ökológiai alapanyagokból, kivéve ha a takarmányalapanyag ökológiai formában nem beszerezhető
  • A takarmány-adalékanyagok és a technológiai segédanyagok alkalmazásának minimálisra, és kizárólag olyan esetekre korlátozásával, amikor alkalmazásukat alapvető szükséglet vagy speciális élelmezési cél indokolja
  • Körültekintő feldolgozással, lehetőleg biológiai, mechanikai vagy fizikai módszerek alkalmazásával.

Szabad legeltetés

Az ökológiai alapelvek és szabályozások azt is előírják, hogy az ökológiai állatok számára folyamatosan biztosítani kell a szabad legelőhöz és szálastakarmányhoz való hozzáférést, és hogy a takarmánynak meg kell felelnie az állatok tápanyagigényének fejlődésük valamennyi szakaszában.

Összhangban azzal az alapelvvel, hogy mindenek előtt helyi forrásokat kell felhasználni, az ökológiai állatok takarmányát is lehetőleg abban a gazdaságban kell előállítani, ahol az állatokat tartják.

Korlátozások

A következő összetevők használata tiltott az ökológiai takarmányozásban:

  • Növekedésfokozók
  • Szintetikus aminosavak
  • Genetikailag módosított szervezetek (GMO-k)

Egyes összetevők, mint az alább felsoroltak, csak bizonyos feltételek mellett használhatók:

  • Nem ökológiai, növényi eredetű szokványos takarmány alapanyagok
  • Állati vagy ásványi eredetű takarmány alapanyagok
  • Takarmányadalékok
  • Állati eredetű táplálék-kiegészítők, például enzimek és mikroorganizmusok
  • Technikai segédanyagok

Tej

Az ökológiai gazdálkodók úgy gondolják, hogy az állatokat korai fejlődési szakaszukban, például a borjakat vagy bárányokat, kizárólag természetes tejjel kell táplálni - ideális esetben az anyjuktól származó tejjel.

Nincsenek megjegyzések: