Oldalak

2010. június 10., csütörtök

Műholdas távérzékelés

A műholdfelvételek alkalmazása lehetővé teszi nagyobb területek, megyék, országrészek vizsgálatát. A használt műholdas érzékelők (LANDSAT MSS és TM, NOAA AVHRR stb.) által készített képeken pontosan követhető a mezőgazdasági haszonnövények fejlődése, észrevehetők a károsodások is.
Olyan módszert fejlesztettünk ki, amely lehetővé t eszi már a növény fejlődési szakaszában a várható maximális terméshozam becslé, illetve a betakarítás előtt a terméshozam megadását. A módszer kísérleti, illetve operatív alkalmazásra is alkalmas.
A műholdfelvételek előfeldolgozásában kiemelkedő fontosságú a pontos geometriai illesztés, lásd itt.





Általános távérzékelési, és különösen növénytakaró- vizsgálati célra az űrfelvételeken meglévő légköri terjedési hatások és a felszínt jellemző értékek szétválasztását biztosító korrekciós programokat fejlesztettünk ki és használtunk (Landsat MSS képekre az ATMOYE, Landsat TM képekre az ACABA, NOAA AVHRR felvételekre pedig az ATMAVHRR algoritmust).
Sikeresen alkalmaztuk operatív jellegűnek tekinthető körülmények között az új ACABA algoritmust a Landsat TM képek légköri korrigálására.

1992. május 2-i LANDSAT TM felvétel Gyoma és Endrőd környékéről
Korrigálatlan kép, 1. sáv
 
ACABA algoritmussal korrigált kép, 1. sáv
 
Standard Tasseled Cap Greenness kép ACABA Greenness kép


Az eljárás a fejlesztés következtében már nemcsak korrigált vegetációs indexet, hanem korrigált felszíni reflektancia értékeket is ad. Ezt az algoritmust felhasználtuk egy termésbecslési eljárás kidolgozásában, melyben a nagyfelbontású műholdfelvételek csak segédadatok a vetésterület meghatározásához és a földi referenciaadatok adatbázisba viteléhez. A várható hozam becslése NOAA AVHRR 1 km*1 km-es felvételekből származtatott műholdas távérzékelt adatokon alapul.



Sikeresen kifejlesztettünk egy domborzati korrekciós eljárást, melynek segítségével az ország egész területét lehetett vizsgálni. Az alábbi ábra a KSH és az általunk kifejlesztett műholdas termésbecslési eljárás által becsült országos terméshozamokat mutatja, 3 évre 10 növényre. Az adataok q/ha -ban értendők, kivéve a cukorrépát és a silókukoricát, ahol t/ha.








Együttműködő intézmények:
United States Department of Agriculture (USA)
Telespazio (Roma, Olaszország)

Nincsenek megjegyzések: