Oldalak

2010. július 2., péntek

Magbank...

A Pannon Magbank létrehozása a magyar vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzésére

Koordináló kedvezményezett:
Tápiószelei Génbank (hiv. név: MgSzH Központ Agrobotanikai Osztály)

Társult kedvezményezettek:
Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet (Vácrátót)
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Társfinanszírozó:
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A projekt időtartama:
2010. január 1. – 2014. december 31.

A projekt összköltségvetése: 969 090 € (ebből társfinanszírozóként a KvVM az 50%-os önrészt)

A projekt célkitűzései:
A Biológiai Sokféleség Egyezmény egyik alapvető célkitűzése a földi élet minden formájának, a genetikai sokféleségnek a megőrzése. Az Európai Unió élővilág-megőrzési stratégiájának gyakorlati megvalósítására kidolgozott EU Biológiai Sokféleség Cselekvési Terv célul tűzi ki, hogy azonosítani kell a vadon élő fajok ex-situ megőrzési programjainak hiányosságait és megoldást kell találni ezekre.

A fentiekkel összhangban a projekt célkitűzése a Pannon biogeográfiai régió vadon élő edényes növényeinek ex-situ magbankban történő megőrzése a természetes élőhelyen történő (in-situ) védelem biztonsági kiegészítéseként. Amellett, hogy a Pannon Magbank biztonsági tárolóként szolgál a veszélyeztetett fajok vadon élő populációinak váratlan káresemény vagy környezeti katasztrófa hatására bekövetkező hirtelen pusztulása vagy csökkenése esetén, egyben lehetőséget nyújt a vadon élő populációk genetikai változásainak felmérésére, valamint növénytársulások stabilitásának és változatosságának fenntartását célzó vizsgálatokra. Bizonyos növényfajok kutatási célú felhasználása során a magbank kutatási anyagot biztosít, így elkerülhető az eredeti élőhelyek felesleges bolygatása.

A program a fenti célokat a világ 13. legnagyobb mezőgazdasági génbankjának, a mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzésében több mint ötven éves tapasztalattal bíró tápiószelei Agrobotanikai Központ e célra történő kibővítésével kívánja elérni. Ezzel ismereteink szerint a világon eddig egyedülálló módon, a Biológiai Sokféleség Egyezmény céljaival teljes mértékben összhangban lévő, úttörő és példaértékű megoldás teremtődne meg. A Pannon Magbankban a Pannon ökorégió teljes növényvilágát, az emberiség táplálására használt és a vadon élő növények sokféleségét egy helyen, nemzetgazdasági szempontból leghatékonyabban és költségtakarékos módon, a meglévő tudást és a kiépített infrastruktúrát optimálisan felhasználva közkincsként őriznénk meg. Ez nemcsak Magyarország, hanem Európa és az egész Földünk biológiai sokféleségének védelme szempontjából jelentős előrelépés lenne a biológiai sokféleség csökkenésének lassításában.

A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek
A program megvalósításakor a génmegőrzés területén eddig felhalmozódott hazai és nemzetközi tudást, tapasztalatot szeretnénk hasznosítani. Ezt részben a rendelkezésre álló szakirodalom áttekintésével, részben tanulmányutakkal, részben a már meglévő, e területen működő nemzetközi egyezményekben, megállapodásokban stb. kialakult együttműködések, személyes kapcsolatok felhasználásával kívánjuk elérni.

A projekt megvalósításához szükséges maggyűjtési stratégia kidolgozását az ezen a területen magas szintű ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet (Vácrátót) koordinálja a legjobb hazai szakemberek, botanikusok bevonásával. Az általuk kidolgozott stratégia és gyűjtési módszertan alapján történő maggyűjtésben a hazai botanikus kertek, egyetemek és nemzeti parkjaink természetvédelemben jártas, helyi ismeretekkel rendelkező munkatársai vesznek részt. A 2010. január 1-jétől 2014. december 31-ig tartó 5 éves projekt során a vadon élő kb. 1600 őshonos magasabb rendű növényfaj kb. 50%-át, legalább 800 fajt tervezünk begyűjteni, ami becslésünk szerint reális, hacsak valami előre nem látható természeti katasztrófa a növények magtermését meg nem akadályozza.

A begyűjtött magminták alaptárolása, vagyis a Pannon Magbank ún. aktív és bázis hűtőtárolóinak kialakítása a tápiószelei mezőgazdasági génbankban történik. A bázistárolóban elhelyezett gyűjtemény a minták hosszú távú tárolását és megőrzését szolgálja, míg az aktív tárolóban helyet kapó gyűjtemény többek között a kutatásokhoz szükséges alapanyagot biztosítja.

A teljes biztonság érdekében a Bázistárolóban tárolt magtételek egy része (az ún. duplikátumok) az Aggteleki Nemzeti Park területén, az Esztramos hegyben lévő hajdani ércbánya-járatban lesz elraktározva, míg az Aktív tároló duplikátumai az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben kerülnek elhelyezésre.

A tápiószelei Pannon Magbank és az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet területén kialakított duplikátumtároló a szakemberek, diákok és a nagyközönség ismeretének, környezettudatosságának fejlesztését is szolgálja. A Pannon Magbankban tárolt genetikai erőforrások gyakorlati hasznának bemutatásaképpen bizonyos fajok újratelepítésére kerül sor a Kiskunsági Nemzeti Parkban egy pannon homoki gyep Natura 2000 területen.

A lehető legszélesebb nyilvánosság elérése érdekében mindhárom résztvevő intézmény hozzájárul a szemléletformáló és oktatási tevékenységekhez. A tápiószelei kutatóközpont szakmai vezetéseken keresztül lehetőséget biztosít a magbank tevékenységeinek helybeni megtekintésére; továbbá egyetemi kurzusokat is szervez. A vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet területén kialakítandó állandó kiállítás mellett gyerekfoglalkozásokkal várja a látogatókat, míg az Aggtelei Nemzeti Parkban létesítendő magbanki kiállítás célja a nagyközönség tájékoztatása lesz.

Ahhoz azonban, hogy a LIFE+ által támogatott program hosszú távon életképesen fennmaradjon, fontos a közvélemény tájékoztatása, aktivizálása mellett a döntéshozók (pl. parlamenti képviselők) meggyőzése arról, hogy milyen alapvető az emberiség fennmaradása érdekében a biológiai sokféleség, a növényvilág sokszínűségének megőrzése, az élethez szükséges milyen alapvető szolgáltatásokat nyújt ma számunkra az élővilág. Az érintett intézmények (minisztériumok, helyi önkormányzatok, civil szervezetek stb.) tájékoztatása és bevonása alapvető fontosságú a projekt hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása érdekében. A projekt tapasztalatait Európa-szerte is terjeszteni kívánjuk, ezért nemzetközi konferenciát szervezünk a Pannon ökorégió országai és a témában érintett szakmai intézmények számára.

Várható eredmények
A projekt végéig legalább 800 növényfaj (a hazai őshonos növények 50 %-a) lesz begyűjtve és a magbankban tárolva. A vadon élő növények magjának megfelelő begyűjtésére és ex situ tárolására a szakemberek országos stratégiát és konkrét maggyűjtési módszertant dolgoznak ki. A projekt összes résztvevője megfelelő képzésben részesül, hogy a feladataikat kielégítően tudják végezni. A projekt keretében a Pannon Magbank adatkezelését biztosító számítógépes információs rendszer kerül kialakítására. A már meglévő génbanki infrastruktúra kibővítésével létrejön a Pannon Magbank. A biztonságos génmegőrzés érdekében a duplikátumtárolók kialakítása megtörténik. A Magyarországon vadon élő növények maganyagát a szakemberek összegyűjtik, feldolgozzák, tesztelik és tárolják. A duplikátumok két földrajzilag elkülönült helyszínen lesznek tárolva. A bázis tároló duplikátumának speciális védelmet nyújt, hogy egy hegy mélyén lévő ércbánya-járatban lesz elhelyezve. Egyes magbanki mintákat próbavisszatelepítés keretében is felhasználnak. A projekt eredményeit a három résztvevő intézmény átfogó kommunikációs program keretében ismerteti meg a nagyközönséggel, döntéshozókkal és a nemzetközi és hazai szakmai közönséggel és szakértőkkel. Emellett figyelemfelkeltő táblák, a projekt honlapja és egy közérthető nyelven készített jelentés szolgálja még a projekt eredményeinek minél hatékonyabb kommunikációját. Fentieken túl kialakításra kerül egy monitorozó- és projektmenedzsment-rendszer a projekt gyakorlati megvalósításának figyelemmel kísérése és irányítása érdekében.

Nincsenek megjegyzések: