Oldalak

2010. július 8., csütörtök

Mikroelemek és kelátok

Mikroelemek a talajban: vízoldható alakban (szabad kationként, szerves és szervetlen komplexek ligundumaiként), agyag-ásványok kicserélési helyein, szervetlen komplexek ionkénti adszorpciója, szerves komplexek, oldhatatlan csapadékok, primer ásványokban és szilikátok oktaéder-rácsaiban. Mn2+: szerves komplexeket képeznek, réti talajban, növény csak Mn2+-t vesznek fel, CaMn, hiánya szőlőn, almán fekete folt.
Fe2+: magmatikus, v. podzol talajban, redoxpotenciál (Eh) réti t.-ban megnő, kicsapódik, Fe oldhatósága annál kisebb, minél kisebb a talaj pH-ja.
Zn2+: kizárólag Zn2+ a talajban, homoktalajban kicsi, csernozjomnak nagy a Zn tartalma, ha nagy a szárazanyag tartalma, több a Zn, nehéz fémek (Zn, Fe, Sr) erősen kötődnek, nehéz lecserélni őket, károsítják a talajt, EDTA permetezőszer, Zn P, savanyú t.-ban nehezen mobilizálódik, növény növekedése, Zn érzékeny a kukorica (levele márványozott lesz a hiánytól, gyümölcsfák), sok Zn esetén paradicsom levele vöröses lesz.
Cu2+: mobilitása a talajban kicsi, nehezebben oldódik, mint a Zn, szőlőben a magas Cu tartalom gátolja más mikroelemek felvételét, t.-ban 20 ppm tart., hiánya nagy humusz-tartalmú talajban levél-cúcsokon kifehéredik a növény, CuZn, sok Cu->toxikus.
B:hatásmechanizmusa még nem tisztázott, üledékes, szikes talajban nagyobb tart., bórsav (H3BO3) formában, zeller, káposztafélék, gyümölcsök érzékenyek a hiányára (szívtőrothadás).
Co: bázikus kőzetekben, savanyú talajban kisebb tart., oxidált formában kötődik.
Mo: oxidok, szulfidok formájában fordul elő, redoxpotenciáltól függ a mobilitása, növények MoO4 2- formában veszik fel.
Kelátok: sajátos szerkezetű fémkomplexek, fémekkel stabil gyűrűs szerkezetű komplexeket képeznek, vízoldhatóságuk és stabilitásuk következtében permetezőtrágyaként és talaj trágyaként is felhasználhatók, mikroelem tartalma nem csapódik ki a talajban.

Nincsenek megjegyzések: