Oldalak

2010. november 5., péntek

EU - Hungarikumok...

Magyar kolbászok és pálinkák, amelyektől padlót fog Európa

Jelenleg hét tradicionális magyar élelmiszer, öt pálinka- és csaknem félszáz borfajta élvez oltalmat az Európai Unióban. A napokban a Szegedi paprika került fel a védettségi listára - a szürkemarha hús és a tepertős pogácsa még várólistán van.

Felvette az Európai Bizottság a "védett származási helyen előállított termékek" listájára a Szegedi paprikát - jelentették be Brüsszelben. A "Szegedi paprika" kifejezés mellett ugyanebben a bejegyzésben külön regisztrálták a pontosabb meghatározást tartalmazó "Szegedi fűszerpaprika-őrlemény" elnevezésű terméket is.
A védelem biztosítja, hogy az EU-ban nem lehet forgalomba hozni Szegedi paprika néven olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik, adta hírül az MTI.

A téliszalámi volt az úttörő
A sort a Szegedi szalámi (Szegedi téliszalámi) nyitotta meg, amelyet még 2007 decemberében nyilvánított védetté az Európai Bizottság. 2009 áprilisában a Budapesti téliszalámi következett, míg 2009 őszén a Hajdúsági torma, valamint a Makói hagyma (Makói vöröshagyma) került az EU védőernyője alá.

Ezt követően a kolbászokon volt a sor: a Gyulai kolbász (Gyulai pároskolbász), valamint a Csabai kolbász (Csabai vastagkolbász) 2009 júniusától számít védettnek az Unión belül.

Várólistás szürkemarhák

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint Magyarország összesen 12 termék védetté nyilvánítását kérte az Európai Bizottságtól 2004 októbere és 2010 júniusa között - a fentieken kívül a Gönci kajszibarackét, a Kalocsai fűszerpaprika-őrleményét, a Szőregi rózsatőét, az Alföldi kamillavirágzatét és a Magyar szürkemarha-húsét.

A Gönci kajszibarackra és az Alföldi kamillavirágzatra vonatkozó kérelem a közzétételi szakaszban van. Azokat idén szeptemberben, illetve júliusban tárta a nyilvánosság elé az Európai Bizottság, amelynél hat hónapon belül lehet kifogást emelni ellenük - végeredmény tehát csak jövő év elején várható.

Egyelőre nem élvez uniós védettséget a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a Szőregi rózsatő és a Magyar szürkemarha-hús sem - előbbi kettő kérelmét még 2004-ben nyújtotta be Magyarország, utóbbiét pedig tavaly áprilisban.

Hazánk legutóbb idén szeptember végén adott be kérvényt, amelyben a tepertős pogácsát egy másik kategóriában, "Hagyományos különleges termék”-ként szeretné elismertetni az EU-val.

Több éves procedúra vezet a védettségig
Ahhoz, hogy egy termék elnevezése közösségi oltalom alá kerüljön, hosszú út vezet - az Európai Bizottság eljárását meg kell előznie egy nemzeti bírálati szakasznak is.

A Bizottság rendelet közzétételével dönt a termék elnevezésének nyilvántartásba vételéről. A döntéshozatalt megelőzi a bejegyzési kérelem tartalmának vizsgálata, valamint a többi tagállamnak biztosított észrevételezési lehetőség, amelyek 2006 óta együttesen legfeljebb másfél évet vehetnek igénybe.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a szőlészeti-borászati termékekre és a szeszes italokra az EU külön elbírálási rendszereket működtet. Magyarország ezekbe is bekapcsolódott, így a listára felkerült pálinkáink és boraink védelme biztosítva van.

Borok és pálinkák, amelyeknek sikerült
Az Európai Bizottság E-Bacchus nyilvántartása szerint jelenleg csaknem ötven magyar bor eredetmegjelölés és földrajzi jelzés áll közösségi oltalom alatt - így a Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Bükk, Csongrád, Debrői hárslevelű, Duna, Eger, Egerszóláti Olaszrizling, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Izsáki Arany Sárfehér, Káli, Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somló, Neszmély, Pannon, Pannonhalma, Pécs, Somlói, Somlói Arany, Somlói Nászéjszakák bora, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala eredetmegjelölések, valamint az Alföldi, Balatonmelléki, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Duna melléki, Dunántúli, Duna-Tisza közi, Észak-dunántúli, Felső-magyarországi, Nyugat-dunántúli, Tisza-melléki, Tisza völgyi, Zempléni földrajzi jelzések.

Ami a pálinkákat illeti, a minisztérium szerint Magyarország EU-csatlakozása óta öt, meghatározott földrajzi területen előállított pálinka élvez uniós védelmet: a Szatmári szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka és a Gönci barackpálinka; emellett önmagában védett a "pálinka" és a "törkölypálinka” megnevezés.

2007-ben az Újfehértói meggypálinka, 2008-ban a Göcseji körtepálinka, 2010-ben pedig a Pannonhalmi törkölypálinka került be az MSZH által vezetett nemzeti lajstromba - ezeknek a közösségi védelemre még várniuk kell.
f:Wéber Balázs, mfor.hu

Nincsenek megjegyzések: