Oldalak

2010. november 5., péntek

Jogtalan felmondás

Azonnali hatályú felmondás esetén a határidő-számítás alapja a munkáltató által tiltott jogviszony létesítésekor is az arról való tudomásszerzés időpontja – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő perben.
Az ügy felperese gyermeke gondozása címén fizetés nélküli szabadságon volt. Közölte munkáltatójával, hogy egy másik céggel is munkaviszonyt kíván létesíteni. A munkáltató ezt megtiltotta. A felperes viszont hamarosan, 2005 novemberének végén írásban tájékoztatta az új munkaviszony létrehozásáról.
A cég – miután sikertelenül kérte a bíróságot, hogy tiltsa el alkalmazottját az újabb munkaviszonytól – 2007 májusában rendkívüli felmondással megvált a felperestől, aki a munkaügyi bírósághoz fordult. Arra hivatkozott, hogy munkáltató rendkívüli felmondása elkésett. A bíróság megállapította a felmondás jogellenességét. A munkáltató időben értesült a felperes szándékáról, s arról is, hogy a tiltás ellenére munkaviszonyt létesített. Tehát minden olyan ismeret birtokában volt, mely alapján eldönthette, hogy a felperes kötelezettségszegő magatartása ellenére a jogviszonyt fenntartja-e vagy sem. Ehhez képest másfél év múlva szüntette meg azonnali hatállyal a felperes munkaviszonyát.
A másodfokú bíróság az ítéletét helybenhagyta.
Az alperes az LB-től kért felülvizsgálatot. Úgy érvelt: a megtiltott munkaviszony fenntartása jogsértő állapot, a felmondás és a határidők számítása szempontjából nem mozzanatszerű, így fennállása alatt a szubjektív és objektív határidő sem kezdődik el.
Az LB kifejtette: a törvény értelmében a munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül lehet gyakorolni. A határidő-számításnak a munkáltató által nem megengedett jogviszony létesítéséről való tudomásszerzés az alapja, így helytelen az alperesi érvelés, hogy a tiltás ellenére létesített munkaviszony alatt sem az objektív, sem a szubjektív határidő nem kezdődött el. Az LB hatályában fenntartotta az ítéletet. KK, vg.hu

Nincsenek megjegyzések: