Oldalak

2010. november 11., csütörtök

EU számvevőszéki jelentés...

Milliárdos nagyságrendben folytak el kohéziós és mezőgazdasági források
Brüsszel, 2010. november 9.

A mezőgazdasági kiadások és a kohéziós alapok kifizetéseinél tárta fel az Európai Számvevőszék a legtöbb szabálytalanságot 2009-ben – derült ki az EU tavalyi gazdálkodásának ellenőrzéséről szóló számvevőszéki tájékoztatón.

Lényeges hibaszint jellemzi az Európai Számvevőszék szerint a tavalyi uniós gazdálkodás legtöbb területét. Főként a mezőgazdasági kiadások, és a kohéziós alapokból származó kifizetések tekintetében van jelentős eltérés az uniós költségvetésben tervezett, valamint a tényleges helyzetre vonatkozó becslések között. A számvevőszék szerint a kifizetésekkel összefüggő felügyeleti mechanizmusok csak részben eredményesek.

A luxemburgi székhelyű független gazdasági ellenőrző szervezet a 2009-es uniós költségvetés végrehajtását értékelte. Az Európai Számvevőszék elnöke Brüsszelben mindezek mellett megjegyezte, hogy alapvetően évről-évre jobb a helyzet, az EU egyre megbízhatóbban gazdálkodik, de még mindig vannak kényes területek.

Vítor Caldeira azt mondta, a mezőgazdasági kifizetések esetében romlott a helyzet 2008 óta. A legfőbb gond, hogy a ténylegesnél nagyobbnak tüntetik fel a forrásokat igénylők a támogatható földterület méretét, így a Bizottságnak utólagosan kell visszafizettetnie egyes tagállamokkal a támogatások jelentős részét. (Múlt héten majdnem 600 millió euró értékben kért vissza már kifizetett uniós forrásokat a testület).

A kohéziós alapokból származó EU pénzek pedig úgy mutatják a legnagyobb eltérést a kiadási területek közül, hogy még így is jelentősen javult a helyzet a két évvel ezelőttihez képest. A számvevőszék megjegyzi, hogy az eltérésekért a tagállamok a felelősek. Vagy nem támogatható költségekre igényeltek pénzt, vagy nem tartották be a közbeszerzési szabályokat. A szervezet úgy látja, az irányító- és az ellenőrzési hatóságok munkája hagy kívánnivalót maga után.

Az Európai Számvevőszék a két vitás területen azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy

- a tagállami hatóságok még a mezőgazdasági támogatások igénylése előtt tárják fel az esetleges értelmezési különbségeket,

- biztosítsa a felügyeleti rendszerek eredményes működését a tagországokban,

- a kohéziós pénzek lehívásánál a könyvvizsgálók legyenek tisztában azzal, hogy milyen költségeket lehet elszámolni, és miket nem,

- csökkentse a visszafizetések elmaradását, szükség esetén szankciókat is kiszabva.

Lényeges hibaszint jellemezte a kutatás, energia, közlekedés terén történt kifizetéseket is: gyakran előfordult, hogy a ténylegesnél magasabbnak feltüntetett személyi ráfordításokat és közvetett költségeket térített meg az EU.
Csak részben voltak szabályszerűek a külkapcsolatok fejlesztésével és a bővítéssel összefüggő kiadások;
és az oktatással, valamint az állampolgársággal összefüggő kifizetéseket is lényeges hibák jellemezték: elsősorban a 2009-es számlazárások nem úgy történtek, ahogyan a jogszabályok előírják.

Az Európai Számvevőszék egyedül az innovációs- és az igazgatási kiadásokat, valamint a versenyképesség előmozdítása érdekében javasolt kifizetéseket látta elfogadhatónak.

Az Európai Parlament liberális frakciója szerint jó hír, hogy évről-évre javul a helyzet az uniós gazdálkodás területén, de a képviselőcsoport szerint az Európai Bizottság és a tagállamok is tehetnek arról, hogy egyes területeken még mindig jelentős eltérések tapasztalhatók a költségvetésben deklarált, és az utólagosan feltárt adatok között.

A liberális képviselők megjegyzik, hogy a kohéziós alap kifizetéseinél a hibák 30%-a elkerülhető lett volna, ha a tagországok még az igénylés előtt végrehajtották volna a szükséges ellenőrzéseket. A frakció felszólította a bizottságot arra, hogy sürgősen függessze fel a kifizetéseket azoknál az eljárásoknál, ahol a felszólítások ellenére folytatólagosan, évről-évre ismétlődően ugyanazokat a hibákat követik el a tagállamok. (f: BruxInfo)

Nincsenek megjegyzések: