Oldalak

2010. november 5., péntek

A gyógynövényekről röviden...

Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, amelyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek gyógyításra használhatók. A hatóanyagok a növény különböző részeiben halmozódnak fel pl. gyökér, virág, levél, szár. Ezen növényi részekből nyerhető - szárítással - a növényi drog, amely akkor megfelelő minőségű, ha a növényeket kellő szakértelemmel gyűjtik, szárítják, megfelelő tárolási feltételeket biztosítnak és a csomagolás minősége is megfelelő (nedvességtől, fénytől való védelem biztosított). Magyarországon több mint 200 gyógynövényfaj megterem és kb. 40 ezer hektáron folyik jelenleg is termesztés, amely rendkívül jó minőségű 35-40 ezer tonna drog előállítását jelenti. A magyar gyógynövénytermés legalább 80%-a feldolgozás nélkül, alapanyagként kerül a külföldi feldolgozókba. A gyógynövény ágazatban jelenleg is több tízezer ember dolgozik.

Gyűjtés, termelés, felvásárlás

Mindhárom tevékenység jövedelembiztosító képessége függ a volumentől (mennyiség kg,q, ha) és az intenzitástól (napi, heti, stb. időráfordítás). Ezek függvényében a tevékenységek alkalmasak lehetnek jövedelem-kiegészítésre, de a megélhetés biztosítására is. A gyűjtés előnyei közé tartozik, hogy különösebb feltételeket, beruházást nem igényel. A kellően szorgalmas és elkötelezett gyűjtő megfelelő ismeretekkel napi 1-2 ezer Ft-tól, 10 ezer Ft-os jövedelemig kereshet a tevékenységgel.

A gyűjtés alapvető feltételei:
- a közelben működő felvásárló-hely, amely átveszi a begyűjtött növényeket,
- a napi pontos információ, hogy mit, és milyen mennyiségben igényel a felvásárló,
- helyi adottságok, gyógynövények termőhelyei, lelőhelyei, a terület tulajdonosának engedélye


A gyűjtés őstermelői igazolvány kiváltása mellett a jelen szabályozás mellett évi 600.000 Ft bevételig adómentes, nem befolyásolja az egyéb juttatásokat (pl. rendszeres szociális segély, álláskeresési járadék, stb.).

Alapvető szabályok:
- csak megfelelő (botanikailag beazonosított) növényt szabad begyűjteni,
-

csak megfelelő, ép és egészséges, tiszta (élőhely) növényi részt szabad gyűjteni a megfelelő időpontban (maximális drogtartalom),
-

csak azt a növényt szabad gyűjteni, amire a piacnak (felvásárló-helynek) igénye van,
- akkora mennyiséget érdemes egy nap begyűjteni, amelynek szárítását, illetve szállítását, vagy biztonságos tárolását biztosítani lehet,
- csak a természet károsítása nélkül, a növény későbbi szaporodását biztosítva szabad gyűjteni.


A gyűjtésre csak akkor szabad vállalkozni, ha fenti feltételek biztosítottak, illetve a szabályok betartását vállalja a gyűjtő.

A termelésnek a feltételektől függően különböző nagyságrendjei lehetnek, ez határozza meg, a várható jövedelmet, valamint a szükséges munkaerőt.
-

A házak melletti kertekben, a veteményes mellett jövedelem-kiegészítésre jó lehetőség a kézimunkaerő-igényes növények kisüzemi termelése, pl.: körömvirág, mórmályva, festőmályva, rovarporvirág, stb. Ezen növénykultúrák esetében fontos annak meghatározása a telepítés, vetés előtt, hogy mennyi munkaidőt tudnak fordítani a betakarításra, mekkora a rendelkezésre álló szárítófelület, vagy a napi leszedett nyersáru elszállítását biztosítani tudják-e.
-

A gépi betakarításra alkalmas növények termelése néhány hektáros területen. Ezen növénykultúrák nem igényelnek speciális gépesítést, pl. a betakarítás kaszálással történhet, telepítésükre azonban a legalkalmasabb a palántázás, ültetés. Több évig lehet egyhelyben tartani, az árbevétel 300-800 ezer Ft/ha lehet. (pl.: mentafélék, tárkony, orvosi zsálya, kakukkfű, stb.). Azon termelőknek javasolható ez a gazdálkodási forma, akik a néhány hektáros területeiket a hagyományos növénykultúrákkal (gabona, kukorica) nem tudják megfelelő nyereséggel hasznosítani.
-

A nagyüzemi, gépesítést igénylő növények termelése, melyek vetéséhez, betakarításához speciális gépekre van szükség. Termesztésük a hagyományos szántóföldi kultúrákéhoz hasonló, technológiájuk nem igényel kézimunkaerőt. (pl.: kamilla, édeskömény, kömény, ánizs, zab, stb.). Azon nagyüzemek számára ajánlható a termesztés, amelyek jelenlegi termelés-struktúrájukkal értékesítési nehézségekkel küzdenek, termékszerkezet-váltásban gondolkodnak, termelési feltételekkel rendelkeznek.

A termelés alapvető feltételei:
-

a termesztendő növény igényeinek megfelelő termőföld, és környezeti feltételek,
- kézimunkaerő rendelkezésre állása,
- a termelés volumenétől függő tőke megléte,
- gépek, eszközök megléte,
- szállítási feltételek,
- piaci feltételek.

Felvásárló-helyet létesíteni olyan települések körzetében érdemes, ahol az emberek kellően motiváltak a gyűjtésre. A felvásárló csak abban az esetben tudja tevékenységét gazdaságosan végezni, ha kellő számú gyűjtőt tud maga köré szervezni, és árujának átvétele, a szállítási feltételek biztosítottak.

A felvásárlás alapvető feltételei
-

legyen értékesítési lehetőség (gyógynövényüzem távolsága),
- legyen megfelelő méretű, és kellően motivált gyűjtői, beszállítói kör,
- álljon rendelkezésre a természetes szárítás biztosítására, tárolásra alkalmas tér, ingatlan (padlás, pajta, raktár, egyéb épület),
- legyen megoldva a szállítási lehetőség, vagy a szállítói "járat" útvonalán történő elhelyezkedés,
- egyéb tárgyi feltételek megléte, pl.: mérleg, zsákok, minimális készpénz az első gyűjtők kifizetésére
(f: Herbal Network)

Nincsenek megjegyzések: