Oldalak

2010. november 5., péntek

AKG - naplóbenyújtási dömping...

Agrár-környezetgazdálkodás: naplóbenyújtási dömping jön

Dömpingszerűen nyújthatják be a következő hetekben elektronikus gazdálkodási naplóikat (GN) az agrár-környezetgazdálkodási (akg) programban érintett termelők, mivel a november 30-i határidő ellenére a több mint 15 ezer akg-s gazdálkodó alig 10 százaléka tett eddig eleget kötelezettségeinek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MgSzH).
A termelők az Apehnél is használt ingyenes általános nyomtatványkitöltő programmal (ÁNYK) vagy fizetős GN-szoftverekkel közölhetik a meghatározott adatokat.
A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az éves akg-s támogatások 30 százalékát visszatartja, ha a termelők az elektronikus GN-adatközlést (webGN) határidőre nem teljesítik.

Eddig a több mint 15 ezer érintett 10 százaléka tett csak eleget kötelezettségének. A gazdálkodók a GN-t papír alapon és elektronikusan is vezethetik, de az idéntől kötelező éves elektronikus benyújtási előírásokat is teljesíteniük kell. Ezeknek szeptember 1. és november 30. között tehetnek (tehettek) eleget, de az érintettek zöme a benyújtást novemberre hagyta.

Az agrártárca – az akg-t is magába foglaló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) irányító hatóságaként (ih) – a webGN adatait még áprilisban közleményben határozta meg, és ezen az újonnan felálló Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sem változtatott. A webGN-nek a termelők MVH-s regisztrációs számát, illetve az akg-s gazdálkodásra vonatkozó alapadatokat kell tartalmaznia, a teljes gazdálkodási napló szűkített változataként. Az információközlésre azért van szükség, hogy az MgSzH és a VM az akg-ról megfelelő értékeléseket és monitoring-jelentéseket készíthessen az unió számára. Szakértők szerint ugyanis az ÚMVP elődjeként működő, 2004-2009-es Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) kapcsán – ahol szintén futott egy akg-program – Magyarország a tapasztalatokról nem tudott elvárt minőségű beszámolókat nyújtani az EU-nak, ezért Brüsszel az ÚMVP-s akg engedélyezését szigorúbb adatgyűjtéshez és -feldolgozáshoz kötötte.
(f:Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: