Oldalak

2010. november 5., péntek

A vállalkozás nehézségei...

Rögös a vállalkozóvá válás útja

Az önfoglalkoztató nem külön kategória a törvényben, így szinte nincsenek is az ilyen vállalkozók működéséhez szabott könnyítések. Másrészt, aki kényszerből, vagy önszántából, de önfoglalkoztató lesz, több szempontból is hátrányosabb helyzetbe kerülhet, mint egy alkalmazott. Egyedül a kezdéshez kaphat segítséget.
Hogy mennyire nem jut külön figyelem az önfoglalkoztatókra, azt már az is jelzi, hogy a tb törvény nem ismer ilyen kategóriát. Aki ma Magyarországon (önfoglalkoztató) vállalkozó lesz, annak működése első napjától fizetnie kell a közterheket (legalább a minimálbér után), akkor is, ha kezdetben nincs semmi bevétele. A törvények nem biztosítanak átmeneti időszakot, ami alatt fokozatosan terhelnék a boldogulásukat önállóan keresőket. Vagyis nincs jutalom azért, mert valaki úgy dönt, hogy gondoskodik saját magáról. Pedig lennének jó példák, más országokból, de ezek még nem honosodtak meg a magyar jogrendben.

A kezdéshez egyedül akkor van segítség, ha legalább háromhavi munkanélküliséget tudhat maga mögött a leendő vállalkozó, vagy 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodása miatt rehabilitációs járadékot kap.

Ha pedig már belevágott az üzletbe, s menet közben kerül bajba, például átmenetileg nincsenek bevételei, akkor sincs számára mentség. A társas vállalkozónak minden hónapban fizetni kell. Az egyéni vállalkozó viszont szüneteltethet, s addig legalább nem kell fizetnie a közterheket. Ezen kívül az önfoglalkoztató szinte egyetlen kedvezményben sem részesülhet, ami egy munkavállalónak járhat.

Munkanélküliként érdemes

Egyedül az egészségében jelentősen károsodott vagy munkanélküliként induló vállalkozót támogatja ma az állam, s ő mindjárt kétféle mankót is kaphat, akár együtt is. Az úgynevezett „vállalkozóvá válási támogatás” hathavi, a minimálbérnek megfelelő vissza nem térítendő pénzösszeg, az „önfoglalkoztatóvá válási támogatás” pedig maximum 3 millió forintos kezdő tőkejuttatás.


A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány szerint különösen a hathavi támogatást érdemes megpályáznia annak a munkanélkülinek, aki egy kicsit is komolyan gondolja, hogy vállalkozásba fog – ajánlotta Horváth Anna projektvezető. Mégpedig azért, mert nem kell mást vállalnia cserébe, csak annyit, hogy a támogatás lejárta után még hat hónapig fenntartja a vállalkozását. Minimális tehát a rizikó.

A legfeljebb 3 millió forintos kamatmentes hitel egy év türelmi idővel, s egy jó üzleti tervvel szintén nagyon jó lehetőség. Piaci alapon legalábbis nincs hasonló – állapította meg. Régiónként azonban eltérő, hogy mekkora összeget kaphat a munkanélküli, s az sem egységes, hogy vissza kell-e fizetni a pénzt – figyelmeztetett.

Vállalkozóvá válási támogatások régiónként

- Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ: tőkejuttatás maximum 2 millió forint, ami legfeljebb a beruházás 80 százaléka lehet, legalább 20 százalék önrésszel, visszatérítendő, igénylehető volt október 31-ig. A hat havi minimálbért még november 30-ig lehet megpályázni.
- Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ: tőkejuttatásként maximum 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni, de a beadási határidő már július 29-én lejárt. A hat havi minimálbérnek megfelelő összegre a jelentkezést november 15-ig meghosszabbították.
- Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ: tőkejuttatás maximum 3 millió forintig, vissza nem térítendő, vagy részben visszatérítendő, vagy teljesen visszatérítendő formában. A beadási határidő a hat havi minimálbérrel együtt visszavonásig szól.
- Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ: tőkejuttatás legalább 500 ezertől maximum 2 millió forintig, vissza nem térítendő formában. Pályázni erre és a hat havi minimálbérre is meghosszabbított határidővel november 15-ig lehet.
- Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ: tőkejuttatás maximum 3 millió forintig, visszatérítendő, igényelni november 30-ig lehet, akárcsak a ha havi minimálbért. Postapartner programra is igénybe vehető.
- Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ: tőkejuttatást május 3-ig lehetett igényelni, maximum 2 millió forintig, vissza nem térítendő formában. A hat havi minimálbérre viszont november 30-ig még lehet jelentkezni.
- Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ: az aktuális pályázatok menüpont üres.

Aki tud róla, kéri

A SEED Alapítványhoz forduló munkanélküliek szinte minden esetben megigénylik a vállalkozóvá váláshoz a hathavi minimálbér támogatást. Az önfoglalkoztatóvá váláshoz kapható tőketámogatást azonban nem mindenki tudja felhasználni. A kifejezetten szellemi tevékenységre készülőknek például jellemzően nincs beruházásuk, nincs mire felvenniük. De ha valaki olyan vállalkozásba fog, amelynél eszközökre, gépekre van szüksége, annak mindenképpen javasolják, és a leendő vállalkozók általában élnek is a lehetőséggel. Annál is inkább, mert még jelzálogbejegyzés sem feltétlenül kell hozzá, elég két kezes is - fejtette ki Horváth Anna.

Más kérdés, hogy sok munkanélküli nem tud róla, hogy segítséget kaphat a vállalkozásalapításhoz – jegyezte meg Horváth Anna. Gyakran tapasztalják, hogy nem minden munkaügyi kirendeltségen propagálják a vállalkozásalapítási támogatást. A SEED-hez forduló munkanélküliek egy része ugyanis tőlük hall először erről a lehetőségről. Pedig amennyire Horváth Anna tudja, nem nagy a túljelentkezés, különösen a tőkejuttatásra. Ezért biztat arra minden vállalkozni vágyó – életképes ötlettel és megalapozott üzleti tervvel rendelkező – munkanélkülit, hogy pályázzon. (forrás. fn.hu)

Nincsenek megjegyzések: