Oldalak

2010. november 17., szerda

KM - jövő...

Kölcsönös Megfeleltetés: mire kell figyelni január 1-jétől

A legfontosabb célkitűzés, amit a változásokkal el akarnak érni, hogy a mezőgazdasági termelők minél gyorsabban tudjanak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez, a lakosság egészséges környezetben éljen, a fogyasztók pedig megfelelő és megbízható minőségű élelmiszerekhez jussanak hozzá.
Ezen elképzelések megvalósítása érdekében a támogatások igénybevételi feltételeit olyan szakmai előírások betartásához kötik, amelyek kiterjednek az állategészségügyre, a növényvédelemre, valamint a környezetvédelemre.

2011. január 1-jétől további hét Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelménnyel ( a továbbiakban JFGK) bővül a Kölcsönös Megfeleltetés rendszere:

• JFGK 9 Növényvédő szerek engedélyezésének, forgalomba hozatalának és használatának általános követelményei:
– növényvédő szerek felhasználására vonatkozó előírások;
– nyilvántartások vezetése;
– tárolásra vonatkozó előírások;
– munkavédelmi előírások;
– légi növényvédelemre vonatkozó előírások.

• JFGK 10 Hormonhasználat követelményei az állattenyésztésben:
– egyes anyagok használata tilos, illetve az ilyen anyaggal kezelt állatok tartása vagy emberi fogyasztásra való forgalomba hozatala is tilos;
– kivételes esetekben, meghatározott módon egyes ide tartozó anyagok mégis felhasználhatók, ez esetben az előírt várakozási időket az állat vagy termékei forgalomba hozatala előtt be kell tartani.

• JFGK 11 Élelmiszerbiztonság, nyomon követhetőség, takarmánybiztonság követelményei:
– nyomon követhetőség (nyilvántartás, adatszolgáltatás);
– az élelmezésügyi várakozási idő betartása vegyszer vagy gyógyszer alkalmazása esetén;
– a szennyezett, káros anyagot tartalmazó termék visszahívhatósága.

• JFGK 12–15 Bizonyos fertőző állatbetegségek megelőzésének és bejelentésének követelményei:
– beteg állat gyanúja esetén haladéktalanul értesíteni kell az állatorvost;
– be kell tartani az állatorvos által elrendelt intézkedéseket;
– kérődzők nem etethetők feldolgozott állati eredetű fehérjével (kivéve a tej- és tojásalapú takarmányokat);
– a többi élelmiszer-termelő állat sem etethető feldolgozott állati eredetű fehérjével (kivéve a tej-, tojás- vagy halalapú takarmányokat);
– az élő állatok, valamint a sperma, embrió, petesejt szállításáról a nyomon követhetőséget biztosító dokumentációval kell rendelkezni.
A bejelentési kötelezettség alá tartozó megbetegedések: szivacsos agyvelőbántalmak(TSE), ragadós száj- és körömfájás, hólyagos szájgyulladás, sertések hólyagos betegsége, keleti marhavész, kiskérődzők pestise, rift-völgyi láz, kéknyelv betegség, juh- és kecskehimlő, afrikai sertéspestis, bőrcsomósodás-kór, szarvasok epizootiás haemorrhagiás betegsége.

A kölcsönös megfeleltetés hatálya alá tartozó ellenőrzések során jegyzőkönyv kerül felvételre, és az ebben rögzítettek alapján az MVH állapítja meg a jogkövetkezményt és annak mértékét.
A 2009-től lefolytatott ellenőrzések során több esetben olyan hiányosságok kerültek jegyzőkönyvezésre, amelyek régi jogszabályi előíráson alapulnak, de ennek betartását eddig senki sem ellenőrizte. Éppen ezért fontos, hogy minden gazdálkodó ismerje meg és alkalmazza is ezen jogszabályokban leírt feltételeket és kötelezettségeket és időben készüljön fel az ellenőrzésekre.
(f: Agrárium-Profit, Törökné Rácz Erzsébet)

Nincsenek megjegyzések: