Oldalak

2010. november 10., szerda

Magyar fűszerpaprika pro/kontra...

A hazai fűszerpaprika igény felét termelik meg itthon


A fóliasátras termesztés lendítheti fel ismét a magyar fűszerpaprika-előállítást – állítja Tímár Zoltán Fűszerpaprika Kutató- Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kht. ügyvezető igazgatója. A témában Szegeden rendeztek konferenciát, ahol elhangzott: évente összesen körülbelül kétezer tonna fűszerpaprika-őrleményt állítanak elő, míg az itthoni konyháknak ennek a duplájára lenne igénye.

Jelenleg mintegy kétezer hektáron termesztenek fűszerpaprikát Magyarországon, pedig öt évvel ezelőtt még 5-6 ezer hektár volt a vetésterület. Egy hektáron 8-10 tonna paprika szüretelhető, s tíz tonna nyers paprikából nagyjából másfél tonna őrlemény készül.
Az öt évvel ezelőtti termelés-visszaesés egyik oka a 2004 őszén bekövetkezett toxin-botrány volt, amikor a határértéket meghaladó mértékben aflatoxint tartalmazó fűszerpaprika-őrlemény került forgalomba. Akkor a külföldi partnerek más szállítók után néztek, és rájöttek, hogy olcsóbbat is találnak a magyar paprikánál. Azonban míg az import paprikának nagyon jó a színező anyaga, ízereje sokkal gyengébb a magyarénál. A fűszerező erő a hazai terméknél nagy előnyt jelenthetne piacon – véli Tímár, aki az MTI-nek elmondta: a paprika egyharmada nem őrleménynek készül, hanem krémként dolgozzák fel.
A szakember szerint a termőterület növelésére több megoldás is körvonalazódik. Kalocsa környékén egy az időjárásra és a kórokozókra ellenállóbb fajta nemesítése kezdődött meg, míg Szegeden a fóliás termesztéssel igyekeznek tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá tenni a termelést. Jelenleg már 10-15 hektáron termesztenek fólia alatt. Jelentős érdeklődés van Erdélyben az eljárásra, ott valamivel innovatívabbak a termelők – tette hozzá Tímár. (f:Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: