Oldalak

2010. november 10., szerda

Nyugdíjas tag társas vállalkozásban

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozás nyugdíjas tagja után akkor is fizetni kell a 4.950,-Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha tartós rokkantsága folytán nem működik közre személyesen, illetve pontosabban fogalmazva nem vesz részt a társaság tevékenységében, mivel fizikailag képtelen?

Amennyiben a nyugdíjas tag személyesen nem működik közre a társaság tevékenységében – úgy egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége nincs. Amennyiben igen – ezesetben kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül, aki után a társas vállalkozás a 4.950,-Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni.

A tagi státuszt összhangba kell hozni a tényleges helyzettel: ha nem tud a társaság tevékenységében személyesen közreműködni, akkor nem is minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak.

A vonatkozó jogszabályok:

1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

4.§ e) Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.
18. § (1) A társadalombiztosítási ellátások és a munkaerő-piaci célok fedezetére
c) a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, valamint a 39. § (2) bekezdésében említett személy egészségügyi szolgáltatási járulékot,
(4) A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, valamint a 39. § (2) bekezdésében meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 4950 forint (napi összege 165 forint).
(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: