Oldalak

2010. november 10., szerda

MNV - nfa együttműködés...

Állami földvagyon: együttműködési megállapodás az MNV és az nfa között

December 31-ig szóló együttműködési megállapodást kötött a nemzeti földalapkezelő szervezetet (nfa) érintő ügyek kezelésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a vidékfejlesztési tárca irányítása alá került nfa. A megállapodás szerint az új nfa kiépítéséig tartó átmeneti időszakban a felek együttműködnek a döntések előkészítésében, és az MNV az új földalapos szervezetnek ideiglenes elhelyezést biztosít.

Az MNV saját kezdeményezésére már a földalap megalakulását megelőzően, augusztus első napjaiban kész tervekkel és javaslatokkal kereste meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot (VM) annak érdekében, hogy mielőbb kezdjék meg a tárgyalásokat új szervezettel kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy a jogszabály hatályba lépését követően zökkenőmentesen lehessen folytatni a munkát – jelentette ki közleményében az MNV. (Mint ismert, az új kormány szeptember elsejétől az nfa-t az MNV-től a VM irányítása alá helyezte. Az új nfa veszi át a földvagyont és az ügyintézést az MNV-től).
A közlemény szerint az MNV felajánlotta, hogy az átmeneti időszakban bizonyos feladatokat a jogszabály adta kereteken belül átvállal az új szervezet működőképes beindulásáig. Kérte, hogy mielőbb kapja meg az új szervezet elhelyezésére vonatkozó igényt, amelynek alapján annak elhelyezéséről gondoskodni lehet. Ez az igény hivatalos formában mind a mai napig nem érkezett meg a társasághoz a közlemény szerint.
Az MNV a törvény hatályba lépését követő napon felajánlotta, hogy saját székhelyén belül, saját eszközeivel és infrastruktúrájával az nfa szervezetet ideiglenesen elhelyezi, és saját költségvetése terhére biztosítja a működéséhez szükséges alapvető feltételeket. Felajánlotta annak a lehetőségét is, hogy - az addig az nfa területen dolgozó munkavállalói szakmai tapasztalatának felhasználásával - döntésre előkészíti az új törvény szerint az nfa hatáskörébe tartozó ügyeket.

Az egyeztetéseket követően a két szervezet az MNV kezdeményezésére együttműködési megállapodást írt alá október 1-jén. A dokumentum többek között tartalmazza, hogy az átmeneti időszakban a két szervezet együttműködik a döntés-előkészítésben. Ennek keretében az MNV vállalta, hogy kérés esetén bármely, a nemzeti földalapba tartozó vagyon hasznosításával kapcsolatos ügyben szakmai anyagot készít az intézkedések megfelelő előkészítése érdekében. Az MNV a kezelő szervezetnek elkülönített hozzáférést biztosít a nemzeti földalapba tartozó ingatlanokra, és az azokkal összefüggő jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatos jogviszonyokra vonatkozó iratokhoz- és adatállományokhoz.
Az nfa-törvény hatályba lépésével összefüggésben felmerülő pénzügyi kérdésekről, a költségvetési forrás-megosztásról, a nemzeti földalapba tartozó ingatlanvagyonnal összefüggő követelések és kötelezettségek pénzügyi teljesítéséről és elszámolásáról az MNV Zrt. és az nfa külön megállapodásban rendelkezik.
Az együttműködési megállapodás 2010. december 31-ig szól. Eddig az időpontig biztosítja az MNV az nfa ideiglenes elhelyezését is. Az együttműködési megállapodásban az nfa javaslata alapján határozták meg azokat a személyeket, akik a földalap részéről a kapcsolatot tartják az MNV-vel a döntéselőkészítési folyamatban. A feladat végrehajtásában részt vevő, az MNV-nél alkalmazásban lévő munkavállalók az nfa feladatainak végrehajtásán kívül ellátják az MNV működéséből fakadó, az átadás átvételi eljárást megalapozó feladatokat, valamint az MNV illetékességébe tartozó más ügyekben is eljárnak - tartalmazza a közlemény.
(f: Agromonitor.hu)

Nincsenek megjegyzések: