Oldalak

2010. június 9., szerda

Baromfi fajták

Tyúk fajták és hibridek csoportosításának szempontjai: kitenyésztettség alapján, eredet alapján, származás tenyésztési hely alapján, küllemi sajátosság alapján, testnagyság alapján, nemesítés végeredménye alapján, védettségi szint alapján, hasznosítás alapján.
Tojótípus: Leghorn. Olasz parlagi tyúk, Wyandotte és Minorka keresztezéséből. Nagy gazdasági jelentőségű. 1,5-2,5kg, 230-250db tojás/év, melynek színe fehér, 50-60g, viszonylag gyors növekedésű és fejlődésű fajta. Gyors tollasodás, ellenáló, élénk vérmérsékletű, csekély húsértékű (marhák esetére emlékszünk ugye?)
http://www.freewebs.com/leghornbreeders/new%20blue%20leghorn%20trio.JPG
http://www.yp-connect.net/~poultry/2a3a08d0.jpg

Vegyes hasznosítású: New hapshire. Cél a húsformák javítása, gyors tollasodás, korai ivarérés. Gesztenyevörös tollszín, 2,4-4,2kg, 180-230db tojás/év, barna héj 56-60g. Keltethetőség jó. (nagymami tyúkja az udvaron)
http://www.frenchprairiefarm.com/images/gallery/w500/122020467998.134.134.179.jpg
http://jackshenhouse.com/images/VSimages/Maggie.jpg
Plymouth: Sávozott ill fehér szín: BROILER alias grill csirek. 3-4,5kg, sárga és fehér bőrszín (fogyasztói igények hiszen a színes tollúaknak a bőr is pigmentált lehet, a vásárló meg finnyás. A tojásszín is vásárlói igények részéről fontos, amúgy semmi jelentősége). Tojástermelése 150-170 db/év, 59-64g, fehértől a barnáig.
http://www.projects.roslin.ac.uk/chickmap/chickmap_images/broiler.jpg
http://www.justbelowthesurface.com/images/stories/Animals/chickens/barred_plymouth_rock.jpg

Hústípusú fajta: Fehér cornish. 3,8-6kg. Jó termelékenység, jó húsformák, gyors tollasodás, domináns fehér tollszín, jó növekedési erély és növekedési kapacitás. Tojástermelése 100-110db/év 55-56g krémszín vagy barna.
http://www.berkeleydailyplanet.com/photos/11-25-03/11_25__Rooster.jpg
http://www.cacklehatchery.com/white_cornish_bantam_hen1.jpg

Nincsenek megjegyzések: