Oldalak

2010. június 10., csütörtök

Szőlőtermesztés...

1998-ban mintegy 129 ezer hektár szőlőterülettel rendelkeztünk. Az össztermés mintegy 620 ezer tonna, az átlaghozam 6,6t/ha, a bortermelés valamivel több, min 4 millió hektoliter. Az össztermésből mintegy 40 ezer tonna szőlő jut étkezésre.
Szőlőterületeink 50%-a dombvidéki, ezek a területek alkalmasak minőségi bor termelésére, mivel ezek Mo. töténelmi borvidékei.
Szőlőágazat jellemzői:- szőlőterület csökkent,- termésátlagok alacsonyak,- fajtaösszetétel kedvezőtlen
- korszerű technológiák nem terjedtek el,- szőlőültetvények magántulajdonban vannak, a feldolgozó üzemek egy része vállalkozik,- szőlőterületeket vállalkozási formákban művelik,- a befektetett tőke megtérülése romlott, az árbevételek aránya változott,- területcsökkenés jellemző
A minőségi borok előállítása fokozatosan emelkedik. Mo. szőlőterülete a mezőgazdaságilag hasznosított terület 2,12%-át teszi ki. A megtermelt szőlő jelentős részét borkészítésre használják.
Az ágazat alapvető feladata a minőségi borok előállításához szükséges alapanyag biztosítása, ezzel a bortermelés és borkereskedelem európai szintre való fejlesztése, a magyar bor hírnevének megőrzése, fejlesztése, az ágazat jövedelemtermelő képességének helyreállítása, növelése.
Szőlőnövény jellemzése:
A kezelhetőség érdekében mesterséges formára nevel növény a szőlőtőke.
A szőlőtőke részei: a talaj felszíne feletti része a szárrendszer. A szárrendszer részben fás, részben zöld részekből áll. A kétéves fás rész neve cser. Az ezen levő vessző a termővessző, amit évente visszametszenek. A metszés után visszamaradó rész a csap, a levágott nyesedék a venyige.
A szőlő szaporítása dugványozás. A beoltott vessző az oltvány.
Szőlő telepítése és a támberendezés létesítése:
A szőlőtermesztés színvonalának fenntartása, ill. fejlesztése megköveteli a régi, kiöregedett szőlőültetvények rekonstrukcióját, új fajtaszerkezet kialakítását, a támberendezések felújítását, valamint új szőlőültetvények létesítését.
Telepítési terv tartalmazza(telepítendő terület helyét, fekvését, méretét, tereprendezést, fajtaszerkezetet, művelési módot, gazdaságossági számításokat, telepítés pü-i terét)
Szőlőültetés előkészítése: tápanyag-utánpótlás,- talaj mélyforgatása az őszi esőzések előtt,- talajfertőtlenítés,- talajfelszín elmunkálása,- tőkehelyek kitűzése,- előkészíteni a szaporítóanyagot,- tavasszal vagy ősszel telepíthető a szőlő,- gondoskodni kell a víz és szaporítóanyagról,- kiszáradás ellen takarással kell védeni,- karók kiszállítása,- támberendezések létesítése
Termesztés-technológiát meghatározó tényezők: A szőlőágazat üzemi mérete, a környezeti adottságok és az ültetvényszerkezet határozza meg.
Méret: - természeti és közgazdasági viszonyok,- technikai és technológiai tényezők, technológiai színvonal meghatározó, - munkaerő és technikai felszereltség, tárolási lehetőségek
Termesztéstechnológia kérdései
1.Tápanyag-visszapótlás (termőképesség ezzel tartható fenn, talajvizsgálattal kell megállapítani a tápanyagtartalmat, a hiányt trágyákkal kell pótolni, a szőlőültetvényekben a szerves anyag utánpótlására is szükség van)
2. Talajművelés (elősegíthetjük, biztosíthatjuk a talaj vízbefogadását és megtartását, a tápanyag talajba juttatását, mélyműveléssel)
Fitotechnikai munkák: ezek a szőlőtermesztés spec. munkái: metszés, venyige eltávolítás, kötözés, valamint a zöldmunkák.
3. Növényvédelem: Nagy és jó minőségű termések akkor érhetők el, ha a növény kedvező egészségi állapotú, életfolyamatainak működése zavartalan. A védekezés idejének megelőző jellegűnek kell lennie. (permetezés, porozás, gyomosodás ellen vegyszeres kezelés)

Nincsenek megjegyzések: