Oldalak

2010. július 11., vasárnap

Bódvaszilas

Település rövid leírása (története):
Az Alsó-hegy lábánál elterülő falu mintegy 1200 lakosával a környék legnagyobb települése. A Szilas utótag a magyar szil főnév származéka: szilfákkal benőtt helyre utal. Ősi magyar település. 1283-ban Zilas néven említi IV. László király birtokadományozó oklevele. (Mai nevével az 1696-os évszámú pecsétjén találkozunk először, Bódvaszilas formájában). Újra királyi fennhatóság alá került 1312-ben, a már felépült Szádvárral együtt. Ezután már sorsuk elválaszthatatlan: a hatalmas Bebek család tulajdona lett. Egy 15. századi összeírás szerint Zylas faluban a Bebekeknek 43 portájuk volt. Ekkor Torna vármegye egyik legnépesebb községének számított. 1451-ben a husziták szállták meg, a kitűzésük után 1454-től ismét a Bebek család birtokolja. 1470-ben a Szapolyai família kezeibe kerül, és ez által ki lett téve a Mohács utáni trónviszály zavargásainak.
Szádvárat 1680-ban Lipót császár leromboltatta és az uradalmi központ ekkor került Szilasra. A Hasburg-házhoz hű Eszterházy Pál herceg kapta meg ajándékképpen és a család tulajdonában maradt két évszázadig. A község közepén, kis sziklapadkán épült Árpád-kori ősi templomát a 12. században emelték. Reneszánsz ajtókopogtatója a 16. században készült. A templomban helyezték el a lebontott szádvári kápolna szobrait. Az erődtemplomot az Eszterházy család újjáépítette 1770-ben, barokk stílusban. Főoltára és két mellékoltára 18. századi.
Határában több barlang (Rákóczi barlang), zsomboly található. A községben áthalad az Országos Kék Túra útvonala, egyben bélyegzőhely.

Nincsenek megjegyzések: