Oldalak

2010. július 13., kedd

Hidvégardó

Település rövid leírása (története):
A település neve a királyi szolgálatban lévő erdőóvók és a közeli Bódva-folyón lévő átkelőpont alapján keletkezett.
Az Árpádok alatt királyi birtok. A Bódva ősi hídjánál települt és a görgői királyi udvarháztól Torna várának érintésével – Szendrőn keresztül – Borsod váráig vezető utat őrizte.
Okleveles említése „ ORDO” néven 1275-ből való, mikor kiváltságos telepeseinek – hospeseinek – fő feladata volt az út és a híd védelme mellett a nagy kiterjedésű tornai királyi birtok erdőinek őrzése. Ekkor plébániája mellett iskolája is volt.
1415-ben a Bebek család birtokába került, majd Szapolyai Jánosé lett. A kettős királyság alatt sokat szenvednek lakói a német zsoldosoktól. A török időkben, majd a kuruc-labanc harcok idején teljesen elpusztult. A 17. század végén a herceg Esterházy család kapta adományként. A 18 sz. közepén magyar lakosokkal telepítették újra. A 19. században a báró Gedeon és a Papp család voltak a legnagyobb birtokosok, kiknek malmuk, kovácsműhelyük is volt itt.
Római katolikus temploma, mai állapotában, 1777-ben épült, barokk stílusban. A templomkertben a Gedeon család díszes sírboltja 1870-ben épült. A volt Gedeon kastélyt 1770 körül építették barokk stílusban. A földszintes épület timpanonos utcai homlokzatával, ablakkereteivel, stukkós dongaboltozatával a környék jellegzetes kisnemesi építménye. Legújabb felújítása után falai között könyvtár, közösségi ház és helytörténeti gyűjtemény működik. Az udvaron álló épületben kapott helyet a kézművesség tanulását, bemutatását és a térségre jellemző termékek árusítását végző Kézművesház. A népies klasszicista stílusú Papp kúria 1830-ban épült, műemlék jellegű.

Nincsenek megjegyzések: